Kultúrfelvágott: Sült, zöld paradicsom

Új cikksorozatunkban egy-egy filmet vagy könyvet, és egy-egy, abban meghatározó szerepet játszó ételt hozunk nektek. Első fogás: Sült, zöld paradicsom és a címadó csemege!

Akár konyhatündér az ember, akár nem, mindenki ismer legalább 3-4 gasztronómiai temájú filmet: Csokoládé, Julie és Julia, A séf, L’ecsó – hogy csak a legismertebbeket említsük. Ezúttal azonban olyan műveket szemeltünk ki elsősorban, amelyek kevéssé ismertek, ám meghatározó vagy emlékezetes szerepet tölt be bennük egy-egy étel, ugyanakkor filmként is nagyszerűek. Az ételekhez pedig természetesen recept is jár, úgyhogy azért ne rakjátok nagyon messzire azt a fakanalat.

Sült, zöld paradicsom, 1991

Sült, zöld paradicsom – a film

A Jon Avnet rendezte, 1991-es, édes-bús dráma két női barátságot mutat be az amerikai Délen, két különböző korban. A jelenben a kiábrándult külvárosi háziasszony Evelyn (az akkor friss Oscar-díjas Kathy Bates) barátkozik össze a kilencvenes éveit taposó Ninnyvel (Jessica Tandy), aki egy mindent elsöprő barátságról mesél neki. Így elevenedik meg előttünk két fiatal lány, Ruth és Idgie (Mary-Louise Parker, Mary Stuart Masterson) mindent elsöprő szerelme barátsága a nagy gazdasági világválság idején. Ők ketten azok, akik kis kávézót nyitnak Whistle Stopban, ahol aztán a film során kiemelkedő szerephez jutó barbecue mellett a címadó fogást is elkészítik. Akik ismerik a történet végét, tudhatják, miért nem a barbecue receptjét hoztuk el nektek.

"Furcsa, hogy miket hiányol az ember. A gőzölgő kávé illatát, meg a sülő szalonnáét. Jaj.. úgy megennék egy tányér sült zöld paradicsomot, amilyet a kávéházban lehetett kapni!"

Az alkotás egyébként nem csak a barátságról és a szeretetről szól igen líraian, hanem sötétebb témákat is bemutat, így a családon belüli erőszakot, a rasszizmust, az elmúlást és a halált. Mindezt pedig Thomas Newman csodálatos, fülledt, délies zenéje kíséri, a főszerepeket játszó négy színésznő pedig brillírozik a jól megírt szerepekben. A film alapjául Fannie Flagg azonos című könyve szolgál, azt is érdemes bepróbálnia minden könyvmolynak!

A sült zöld paradicsom receptjéért kattints

De mi is az a sült zöld paradicsom?

Egy tipikus déli fogásról van szó, amit hagyományosan a még éretlen, és ezért zöld paradicsomból készítenek. Sokáig egyébként teljesen kihasználatlan alapanyag volt a zöld paradicsom, azonban mostanra olyan népszerűvé vált, hogy külön termesztik fogyasztás céljából. Maga a sült, zöld paradicsom pedig igazából egy végtelenül egyszerű dolog, gyakorlatilag arról van szó, hogy kirántják a zöldséget, mert rántva ugye minden még jobb.

Klasszikusan kukoricalisztbe forgatva, szalonnazsírban sütik ki a vékonyra karikázott paradicsomot, azonban sokszor előbb tojásfürdővel is kényeztetik a zöldséget, vagy kukorica helyett zsemlemorzsába forgatják. Mi most egy tojásos-zsemlemorzsás változatot hoztunk nektek, méghozzá dupla panírban, hogy biztos, ami biztos, jó ropogós legyen. Tökéletes falatkák lehetnek a film mellé valamelyik este!

A sült zöld paradicsom receptjéért kattints

Kedvenc jeleneteink:

- kajacsata a kávézó konyháján- Evelyn sült, zöld paradicsomot visz Ninnynek az otthonba- a kacsa és a tó meséje: háromszor hangzik el a filmben, három különböző szituációban, de mindig ugyanannyira megható

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A McDonalds almás pitéje új recepttel készül - de milyen volt az édesség elmúlt 50 éve?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...