A japánok miniatűr édességeik köré is filozófiát költenek - ez a wagashi, a falatnyi művészet

Láttál már tündéri, színes, miniatűr japán édességeket? Lehet átlátszó, benne egy aranyhallal vagy akár virág, esetleg nyuszi formájú, nyúlós, de kemény is - ez a wagashi!

A wagashi a japán desszertek gyűjtőneve, viszont korántsem holmi sima süteményekről vagy bonbonokról van szó - minden érzékre ható, egész filozófiát felölelő, szebbnél szebb színes, szoborszámba menő apró édességekről.

Lélegzetelállítóak

A Z 5 É R Z É K S Z E R V M Ű V É S Z E TE

A gyönyörű falatok az évszakok, a természet körforgását képezik le, amellett, hogy a híres japán teaceremóniák során is fontos szerepet töltenek be. Ízük sosem uralhatja le a felszolgált tea aromáját.

Egyszerre hatnak az ízlelésre, a látásra, a szaglásra és a tapintásra, sőt akár a hallásra is, ahogy megelevenítenek egy-egy természeti jelenséget. Minden évszakban más fajtát készítenek és fogyasztanak:

Nyári wagashi

T É L:ekkor a havat szimbolizáló, hófehér cukros wagashik a jellemzőek

T A V A S Z:virág (főleg cseresznyefavirág) alakú színes apróságokat készítenek fehér- és vörösbabpasztából

USAGI

N Y Á R:ilyenkor a hűsítő, zselés, átlátszó, víz tematikájú (például halas) édességek a jellemzők

Ő S Z: ekkor pedig szezonális gyümölcsöket és faleveleket ábrázolnak piros, barna, sárga színekben, sokszor juharfalevél formában

A wagashi a teaszertartásoknak is fontos eleme

M I B Ő L K É S Z ÜL?

Fő összetevője a nyúlós rizsliszt, az azuki babpaszta, az agar-agar és a cukor. Ezen anyagok különféle módszerekkel való feldolgozásából számos állagú, keménységű, típusú, formájú wagashit készítenek, ilyen a mochi, az usagi, a wanama, a rakugan, a manju, a dango, a monaki, és még sorolhatnánk.

YUKAN típusú wagashi

T Ö R T É N E T E

Az édességnek hihetetlen történelme van: a Yayoi érára datálódik vissza (i.e. 300 és i.u. 300 között), de ekkoriban még "csak" a bogyós gyümölcsöket illetve a dió- vagy mogyoróféléket hívták wagashinak. Később a buddhista szerzetesek által Kínából átvett különféle technikáknak köszönhetően Japánban is elindult a mochi illetve a dango készítése - ezek a rizs alapanyagú édességek már valódi wagashinak - és luxusterméknek - számítottak, és közben fokozatosan apró műalkotásokká nőtték ki magukat.

A bal oldali színes, pálcikára húzott rizsgolyók neve DANGO

A Muromachi időszakban (1336-1537) a virágzó kereskedelemnek köszönhetően Japánba érkeztek olyan alapanyagok, amelyek új ízeket, eljárási módokat eredményeztek. Megjelent például a cukor, amivel kedvükre édesíthettek - eddig ugyanis az összetevők természetes cukortartalmával operáltak. A 19. századra a wagashi-kereskedelem is fellendült, régiókat ívelt át, a verseny pedig nőtt. Ma már Japán édes gasztronómiájának legfőbb jellegzetessége, az ország rajongóinak egyik kedvence.

Minden egyes darab egy műalkotás

Ezt is nézd meg az ízHUSZÁR-on!

Enzsöl Balázs édességei mellett nem lehet szó nélkül elmenni

via és via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...