Japán cukorszoborművészet, az Amezaiku - így kell gyönyörű japán aranyhalat faragni rizsszirupból

Ősi művészet, amit néhány lelkes elhivatott mester mai napig művel Japánban - ez az Amezaiku. Csodás apróságok rizsszirupból faragva, öt perc alatt!

Japánban évszázadokon keresztül látványosságszámba ment az úgynevezett Amezaiku-készítés mestersége. A gyerekek és felnőttek tátott szájjal nézték a mestert, aki szabad kézzel formázta meg szemük előtt a gyönyörű, átlátszó, állat (legtöbbször aranyhal) formájú, forró rizsszirupból készült, pálcikára tűzött "cukorkaszobrokat".

Egy tradicionális japán aranyhal

A levegőn nagyon gyorsan szilárduló szirup megformázására egyébként nincs sok idő - mielőtt megkeményedne, apró vágószerszámokkal, kisollóval alakítják ki az állatka testét, lábait, füleit, stb. Körülbelül 5 perc alatt!

A videón szereplő srác Shinri Tezuka, 27 éves, és Ameizaiku-mester. Nem gyakori, hogy ilyen fiatalon űzze valaki ezt az amúgy 1600-as évekig datálódó ősi japán mesterséget, sőt, Tezuka elmondása szerint annyira kevesen vannak manapság, akik értenek hozzá, hogy ő maga autodidakta módon tanulta meg. Ahogy meséli, az övével együtt csak két olyan műhely van Tokióban, ahol Amezaikuval foglalkoznak.

Nézzétek meg a rövid videót:

A leggyakoribb kérés az aranyhal, de készít békát, sárkányt, egeret, tehenet, tigrist, vagy akár kutyát, macskát is. Munkáját a japán kultúra részének tekinti, és reméli, sokáig fennmarad még. Mi is reméljük.

Nézzétek a képeket:

Polip, aranyhal, kígyó, tintahal
Ebihal, béka
Egy újabb gyönyörű aranyhal
Az alkotó folyamat
Tündéri miniatűr szobrocskák
Hal szemből

Ezt láttad már az ízHUSZÁRon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...