Indiai töltött krumplival a hideg ellen!

A tél a kényelmes-komfortos egytálételek időszaka - most egy angol-indiai fúziós töltött krumplit hoztam, hogy mosolyt csaljon a  hidegtől lecsoffadt arcokra!

Nem tudom mióta érdeklődöm a kaja iránt úgy globál, de ha visszaemlékszem, 8 éves koromig tésztán kívül nem nagyon ettem meg mást, kotyvasztani viszont már előtte is szeretettem - volna. Így arra kell gondoljak, hogy az ételkészítés iránti igény nálam előbb jelentkezett, mint az ízek iránti igény. Ami egy kicsit furcsa. Eleinte csak másolni akartam, amit otthon állandóan láttam - anyu, nagyi, nagynéni a tűzhely előtt kever valamit, vagy deszkán aprít darabokra fura dolgokat - gondoltam, ha végre én is kavarhatom, akkor talán lesz némi jogalapom újratárgyalni az esti lefekvés időpontját is, hiszen már nagy vagyok.

A fűszeres töltött krumpli receptjét itt találod

Az első rántottám a nagymama sparherdje előtt megvan, meg az is, ahogy a másik nagymama hűtőjének tartalmát kikeverem egy óriás doboz tejföllel, és ráöntöm egy adag forró vízben megfőzni kívánt, extrán al-dentére sikerült spagettire, de utána olyan filmszakadásom van, mint egy átlag egyetemistának a gólyabál után. Évekig kimaradt, hogy engem ez a téma egy kicsit is érdekelt volna. Arra viszont emlékszem, hogy a néprajz szak táplálkozástörténeti óráinak vizsgáira való felkészülés olyan volt, mint a töri érettségire való: kéne már mással is foglalkozni, de nincs ezt nincs kedvem abbahagyni. Egyébként ez nagyjából egy időben volt azzal, hogy rájöttem, ha a tanulmányaim maradék 3 évében is péksütin, sült krumpli, majonézes-májkrémes melegszendvicsen meg pattogatott kukoricán fogok élni, akkor nemcsak, hogy 90 kilósan fogom átvenni a diplomámat, de lehet, hogy egy kisebb infarktus is be fog figyelni, amíg megmászom az emelvényt a papír átvételéig -úgyhogy pont ideje lenne odaállni az elé a tűzhely elé, és most már igazából elkezdeni kavargatni az edényekben.

A fűszeres tölött krumpli receptjét itt találod

Főzni biztos megtanulta volna emiatt is, de hogy később is gasztro irányban folytattam az utamat, az inkább a gyomorbizsergető érzés az oka, amit Kisbán Eszer: Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikáscímű munkájának olvasása közben éreztem. Lényeg a lényeg, a mai napig, ha valaki megkérdezi tőlem, mi az, ami a leginkább érdekel a gasztronómiában, akkor azt mondom, az antropológiai része. Mert van ám neki, nem is kevés! És most tegyétek a kezeteket a szívetekre: nem vetekszik egy Agatha Christie regény izgalmaival, hogy a street food mozgalom valójában a világon mindenhol létezett, ahol szegénység volt már kétezer éve is? Hogy a pizza, a palacsinta és a pogácsa voltaképpen rokonok, és mind Rómából jönnek? Hogy a gulyás csak nálunk leves, mindenhol máshol sűrű, szaftos pörkölt? Ahogy az emberek vándoroltak az évezredek során, úgy vitték magukkal a receptjeiket, és alakították azzá, ami az új közösségük ízlésével összeilleszthető volt - számomra ez a gasztronómia legizgalmasabb része.

A fűszeres töltött krumpli receptjéért ide kattints

Pont ezért csaptam le Londonban egy indiai szakácskönyvre, melynek írója azt állította, hogy a keleti recepteket alakította át a nyugati ízlésnek, de úgy, hogy jellegében azért indiai maradjon. Na, az ilyet szereti Dacota, úgyhogy mindjárt le is csaptam rá, és ezt a receptet hoztam nektek: szerintem nagyon jópofa, ahogy egy nehéz, szigetországi receptet, a darált hússal töltött krumplit pofozza át egy kicsit könnyedebb, keleties fogássá. Bárkinek ajánlom, aki szereti a fűszeres, mély ízeket, és amig eszitek, addig jut idő gondolkozni, hogy van-e izgalmasabb dolog az ételantropológiánál!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...