Hogy készíts el jól egy igazi trash kaját? Pont így!

Az amerikai konyhakultúra egyik legsötétebb darabja a Sloppy Joe - több generáció nőtt fel a kechapos löncshúsból és zsemléből álló szenyán - pedig jól elkészítve tökéletes!

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy étel eleve "trash"-nek születik - legalábbis régen, amikor az instasztárok még nem versenyeztek azon, hogy hány fogyaszthatatlan és megbotránkoztató ételt nyomnak magukba nyilvánosan. Az viszont nagyon is jellemző, hogy néhány egyszerű és gyorsfogyasztásra predesztinált ételt később még gyorsabbá és még egyszerűbbé tegyen az ipar és a trendek. Na, pont így volt ez a Sloppy Joe-val is.

Az eredete kétséges - mint minden híres amerikai ételnek, ennek is van egy tucat eredetsztorija. Van, aki szerint Iowában készül először, mások szerint Kubából érkezett még jóval Castro hatalomra jutása előtt, egyesek szerint pedig abból az ikonikus Key West-i étteremből származik, ami az alkoholtilalom visszavonásának napján nyitotta meg a kapuit, és amit maga Ernest Hemingway keresztelt el Sloppy Joe's-ra a tulaj neve és a csúszós padló miatt. Mondjuk nekem ebben az utolsó verzióban kicsit sok a népmesei elem, de ízlés kérdése.

A Sloppy Joe receptjéért ide kattints

Akárcsak mai témánk, a Sloppy Joe, ami akárhol is készült először - valószínűleg még tisztességes alapanyagokból - , hamar utolérte a történelmi végzete. Még akkor is, ha az óceán túloldalán kevésbé volt traumatikus a II. világháború, mint a mi kontinensünkön, azért ott is hozott bőven változást: szegénységet, hadba vonuló családapákat, teljes állásban dolgozó anyákat.

És egy Iwo Jima-i vagy normandiai frontot kúszó apáért aggódó, két műszakban a gyárban robotoló anyának tökéletes vacsoraválasztás volt. Nem is aggódták túl, leginkább a löncshúsnak megfelelő spam-ból készítették ketchuppal kikeverve.

A jó szokás megmaradt tíz évvel később is, mikor a béke úgy ahogy helyreállt, a férfiak visszaszerezték a munkájukat, a nőket meg visszazavarták a konyhába. Ez volt az a szép korszak, mikor egy nőnek semmi más dolga nem volt, mint hogy az otthonát tisztogassa, és várja haza az urát vacsorával. Hogy akkor miért ebből a korszakból származik a legtöbb konzervet és mirelit terméket tartalmazó szakácskönyv, az számomra továbbra is rejtély, de tény, hogy szegény Sloppy Joe nem kapta vissza a reputációját a következő pár évtizedben sem. Mivel azonban az a generáció is rajta nőtt fel, akinek azóta igenis számít, hogy mit eszik, így az utóbbi pár évben szerencsére leporolták, átgondolták, és újrafényezték. Bizony mondom nektek, így már simán felveszi a versenyt egy jobb hamburgerrel vagy pulled porkkal.

Házi bucival készíteni ér, de figyeljetek arra, hogy valamilyen puhább, édeskésebb zsömlébe tegyétek a húst, mert ahogy a csípős, füstös, totyakos ragu keveredik a puha, édeskés zsemlével...szeretni fogjátok, na!

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Ha szereted az avokádót, ezt egyenesen imádni fogod: avokádós tojássaláta

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...