Ha még nem láttad, feltétlenül nézd meg, ahogy Andy Warhol elmajszol egy hamburgert

Warhol a hatvanas évek pop art mozgalmának kulcsfigurája volt, aki nem csak a Campbell- féle leveskonzerv-dobozról készült híres sorozatával kapcsolódott az ételekhez.

Andy Warhol az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben, és 1987. február 22-én hunyt el New Yorkban.

Neve egybeforrt a festett Campbell’s leveskonzervvel és a szitanyomatokban megsokszorozott sztárokkal, de munkássága ennél jóval szerteágazóbb.A popkultúrát beemelte a magas művészetbe, a hétköznapi tárgyak és a konzumtermékek is alkotásokká váltak. A Coca Cola üvegein keresztül eljutott a konzervdobozok csodálatos művészi világába. Kamerával tapasztalta meg a világot, és közben felvette az emberek minden rezdülését.

Filmjei is ugyanolyan szokatlanok, mint egész művészete.

Alkotásaiban az ismétlődés, az állandóság és az unalom szentháromsága uralkodik; egyik filmjében például az Empire State Buildinget vette a kamera órákig, egy másikban - az Evésben - pedig a főszereplő egyetlen gombát eszik egy órán keresztül.

Bár sosem volt nagy evő, utóbbihoz hasonló filmes projektje volt azAndy Warhol Eating A Hamburger (Andy Warhol hamburgert eszik), amit 1981-ben a dán filmes, Jørgen Lethforgatott vele a 66 Scenes from Americacímű művészfilmjéhez. Leth elképzelése szerint a pop art-művésznek szánt jelentben egy igazi amerikai gyorséttermi kaját kell elfogyasztania a maga tempójában, így a forgatás reggelén elküldte asszisztensét a legközelebbi gyorsétterembe, hogy hozzon egy menüt a jelenet nélkülözhetetlen kellékeként. Leth segédje egy Burger Kinget talált a stúdióhoz legközelebb, ám amikor megérkezett Warhol (akiről egyébként végig azt gondolta a dán filmes, hogy el sem fog jönni a megbeszélt időpontra a forgatásra) megpillantva a Whopper-menüt, kiakadva kérte számon a stábot, hogy miért nem McDonald's-os hamburgert szántak neki a jelenetéhez. A filmes csapat ebben a pillanatban azt gondolta, hogy kész, vége, meg fog hiúsulni - az amúgy is hisztérikus emberként ismert - Warhol hamburgerevős jelente, de Leth azért még gyorsan bedobta a kiakadt művésznek, hogy a segédje máris elrohan a legközelebbi Mekibe egy újabb menüért, ha azt szeretné enni a felvételen. Végül Warhol kiszámíthatatlan természetéből kifolyólag elutasította ezt, és azt mondta, "Nem gond, felvesszük akkor a Burger Kinggel".

Így került a videóba egy Whopper, a Heinz-ketchup - amik fontos szimbólumokként jelennek meg a cseppet sem bizalomgerjesztően falatozó Warhol-jelenetbe.

Hogy miért éppen hamburger?

Jól lehet, a nagy amerikai gyorsétteremláncok a hamburgert világszerte ismertté tették, az uniformizált összetétel, az alapanyagok, illetve az előállítás minősége miatt hosszú ideje az egészségtelen ételek emblematikus példájaként hivatkozunk rá. Amerika kulturális sokszínűségében azonban a hamburger és a kóla minden náció számára szembetűnően közös pont, így a videó üzenete egyfajta tisztelgés a hamburger előtt, ami összetartja az Egyesült Államokba vándorolt nemzetek mindennapi életét.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

És akkor most jöjjön Katy Perry melle vacsorára

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...