A franciák nemcsak a csigához, hanem a csirkéhez is értenek

Franciaországban a csirke nem jelent egyet a rántott hússal. A hamisítatlan francia grill csirke megérkezett Magyarországra is! Mi már csekkoltuk. 

A rotisserie Franciaországban már fogalom. Olyan hússütödéket, csirkesütödéket hívnak így, ahol egy hatalmas gép egyenletes sebességgel forgatja a húsokat a tűz fölött, vagy inkább előtt. A folyamatos forgatással egyenletesen sülnek meg a húsok és bónuszként a forgató rudak alatti kis "medencében" összegyűlik az isteni húslé, amit érdemes minden ételre rálocsolni, a tökéletes ízélmény eléréséért.

A Jászai Mari tértől nem messze a Pozsonyi úton két hete nyílt egy igazi francia hangulatot idéző rotisserie, azaz csirkesütöde. A Le Poulet (lö pulé) magyar és francia fogásokkal várja a nagyközönséget, minden étel friss magyar tanyasi csirkéből készül, egy francia séf óvó tekintete alatt.

Francia és magyar tulajdonosok álomprojektje valósult meg, a Pozsonyi út 14-ben nyitottak egy helyet Le Poulet, A Csirke néven: Moka Tünde és Caute Alexandre magyar prémium grillcsirkéket készít francia recept alapján. A rántott húson nevelkedett magyaroknak szeretnék megmutatni, hogy hányféleképpen lehet felhasználni ezt az egyszerű mégis sokarcú alapanyagot, a csirkehúst.

Tanyasi tyúkhúsleves csigatésztával és friss petrezselyemzölddel

Végig ettük az étlapjukat, ugyanis nem szeretnének rengeteg ételfajtát kínálni a vendégeknek.

Hétről hétre megújuló, egyszerű fogások, finom ízek és kedves kiszolgálás vár az étteremben.

Az első versenyző, a hideg előétel volt: csirke rillettes. A rillettes francia eredetű fogás, készülhet sertéshúsból, csirkehúsból, akár halból is. A feldarabolt húst fűszerekkel együtt zsiradékban órákig főzik, addig amíg a hús omlóssá puhul. Ekkor tálba teszik és kidermesztik. A Le Poulet-ban tárkonnyal és csirkehúslével meglocsolva kínálják, isteni friss baguette-re halmozva, amit a Pozsonyi úton lévő Három Tarka Macska nevű pékségből hoznak minden reggel. Plusz pontot szeretnénk adni a friss tárkonynak, amit a falatok tetejére szórtak. A fűszeres csirkehúsléről se feledkezzünk meg, az tette fel igazán az i-re a pontot.

Meleg előétel egy hamisítatlan magyar fogás volt, tyúkhúsleves csigatésztával. Itt bátortalannak éreztük a fűszerezést, de révén francia helyről beszélünk, nem várhatjuk el, hogy olyan sósak legyenek az ételek, mint egy magyar kisvendéglőben. Ezután megkóstoltunk egy francia joghurtos csirkesalátát, amiben paradicsom, csirkemell darabok és feta sajt kockák voltak. Az egészet szintén friss zölddel, korianderrel szórták meg. Utóbbi fűszer miatt igazán különleges ízt kaptunk.

A Pozsonyi úton lévő helyeknek saját közönsége van. Majdnem mindegyik éttermet és kávéházat az újlipótvárosi törzsvendégek töltik meg nap mint nap. A Le Poulet csirkézőben is azt tervezik a tulajdonosok, hogy kialakítanak egy hasonló vendégkört. A francia kisvárosi étterem hangulatát idéző környezet remekül passzol a Pozsonyi út újhullámos és tradicionális vendéglátó egységei közé, ezért valószínűleg hosszútávon is szimpatikus lesz a környékbelieknek. Persze nem csak nekik hozták létre ezt a helyet.

A tulajdonosok szeretnének franchise-láncot, és több Le Poulet rotisserie-t létrehozni országszerte.

Az ebéd végén a tulajdonosok nem engedtek el minket levendulás citromtorta nélkül. A levendulavirágok különleges íze a fanyar citrommal együtt egy nagyon finom süteményt eredményezett - és bár csirkézőről beszélünk, de a citromtortájuk bármelyik menő cukrászdában megállná a helyét.

Ha szereted a fűszeres sült csirkehúst és ennél egy kiadós csirkés fogást, vagy egy menüt, akkor szeretettel vár a Le Poulet étterem. Ha csak egy kis francia hangulatra vágysz otthon, abban is tudnak segíteni, hiszen az étteremben lehet kapni francia fűszereket és édességeket is. Nézz be hozzájuk te is!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

,,Nálunk minden nap Márton nap!" - a Macesz Bistro libalakomáján jártunk

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...