Egy fiatal pár egy hónapig csak mások által kidobásra ítélt ételt evett

Sophie és Paul Collins egy hónapig csak mások által kidobásra ítélt ételeket evett. Anyagilag nem bánták meg, az biztos.     

Egy vegán pár, Sophie és Paul Collins úgy döntött, kipróbálják, milyen az, ha egy hónapig nem költenek ennivalóra, és a mások által kidobásra ítélt ennivalók közül válogatnak. Sophie és Paul - akik amúgy a Vegan On Board blog szerzői - megkérték a barátaikat és a családjukat, hogy adják oda nekik azokat az alapanyagokat, amit már nem ennének meg, és azokat az élelmiszereket, amelyeknek eljárt a szavatossági ideje.

Egy idő után csak az ismerősöktől, családtól nem tudtak volna elegendő ételt összeszedni, így a környéken is körülnéztek, van-e valami ennivaló. Sokaknak van Cambridge-ben gyümölcsfája, így sok helyen találtak a ház előtt egy dobozba halmozva ingyen elvihető finomságokat. Használtak olyan alkalmazást is, aminek a segítségével alapanyagot tudnak cserélni az emberek, de a helyi szupermarketben kidobásra ítélt ételeket tartalmazó hűtőt is szorgosan látogatták, ahonnan mindenki ingyen vehet el ételt.

A pár úgy számolta, a kísérlettel körülbelül havi 400 fontot, vagyis 110 ezer forintot spóroltak.

A páros a Metronak elmondta, hogy nem is gondolták volna, hogy az öreg, állott kenyér mennyi mindenre jó. Lehet belőle francia pirítóst csinálni, fokhagymás krutont, de a zsemlemorzsát is, amivel azt bundázunk be, ami csak a kezünk ügyébe kerül.

Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer több, mint harmada a szemétben végzi. Ez nagyon komoly pazarlás, évi 1,3 millió tonnányi ehető étel kerül a szemétbe.

Sophie és Paul mindenkit arra bátorítanak, bánjanak tudatosabban azzal, hogy mit dobnak ki - csak azért mert megtehetjük, hogy ne takarékoskodjunk, a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve talán érdemes mégis minden ehetőt hasznosítani.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Te beköltöznél egy olyan luxustársasházba, ahol közös a konyha?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...