Fél kiló 165 ezer forintért - Ezek a világ legdrágább sajtjai

Ez a három sajt a legdrágább a világon. Te melyiket reszelnéd a tésztádra?   

Szendvicsben, pizzára vagy meleg szendvicsre olvasztva - a legtöbben egyet értünk abban, hogy mindegy milyen formában, csak sajt legyen. Ha a tényeknél maradunk, ezzel együtt úgy tűnik, a hazai átlag az uniós sajtfogyasztásnak a harmadát is alig éri el. Ráadásul ennek a mennyiségnek is több, mint a fele külföldi termék - írja a Pénzcentrum.

via GIPHY

Hiába vagyunk lemaradva az európai átlagtól, magunkhoz képest sok sajtot eszünk. 2016 júniusa és 2017 májusa között a sajt volt a harmadik legnagyobb árbevételt generáló termék a hazai kiskereskedelemben. A vizsgált kilencven termék között csak a feldolgozott húsok és a sörök előzték meg - írja a 24.hu. Gyanús azonban, hogy a megvásárolt sajtok nagy része meg sem közelítette azt az árkategóriát, amit most megismerhetnek a kedves olvasók: a Forbes ugyanis kiderítette melyik három sajt a legdrágább a világon.

3.Wyke Farms Cheddar

A Wyke cheddar sajtjának fél kilója közel 50 ezer forintba kerül. A Wyke család az 1860-as évek óta készíti ezt a sajtot az angliai Sommersetben. A savanykás, telt ízű sajt 12 hónapnyi érlelés után éri el a csúcsformáját. A világ legdrágább cheddarja borsos ára ellenére a Wyke-ok legnépszerűbb terméke.

2.White Stilton Gold

A Long Clawson Dairy sajtkészítő üzem az angliaiLeicestershire-ben található. Legfontosabb termékük egy lágy, fehér sajt, egy karcosan aromás stilton, amit valódi, ehető arannyal vonnak be. Az "aranyos" sajt fél kilójának az ára körülbelül 110 ezer forint.

1.Pule

A világ legdrágább sajtja nem tehén, de nem is juh vagy kecske tejéből készül. A pule elkészítéséhez szükség van egy különleges szamár tejére, ami a mai Szerbia és Montenegró területén őshonos. Mivel ez a szamár ritka jószág, ráadásul 25 kilogramm tej kell egy kilogramm sajt elkészítéséhez, annyira különleges csemegének számít a pule, hogy kereskedelmi forgalomban nem is nagyon kapható. Aki hozzá tud jutni, fél kilóját 165 ezer forintnál olcsóbban nem nagyon fogja megkapni. Pulét szinte csak az vásárolhat, aki eljut a szerbiai Zasavica természetvédelmi területre.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A pokol konyhája: két vendég megsérült Gordon Ramsay Las Vegas-i éttermében

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...