Ez a séf 70 millióért főz a gazdagoknak a világ legizgalmasabb fesztiválján

Augusztus 27-én indul a Burning Man, az egyenlőség fesztiválja, ahol a "pórnép" és a milliárdosok azért másképp mulatnak.   

1986 augusztusának végén, egy San Francisco-i tengerpartonLarry Harvey és Jerry James és néhány barátjuk fölállított egy nagy, 2,4 méter magas fa bábot és egy fa kutyát, majd elégette mindkettőt. A nyárbúcsúztató rituálé eleinte néhány excentrikus figura személyes szertartása, kalandja volt, majd 1990-benKevin Evans és John Law nagyon hasonló, képzőművészeti performanszokkal dúsított "emberégetést" rendeztek egy nevadai sivatagban.

Ég a bábu

Pár évig csak 100-200 vendég vonult ki a nappal forró, éjjel hűvös sivatagba, ahol a legtöbben maguk is aktív alkotók voltak, akik a sivatag által ihletett produkciókat műtárgyakat alkottak. 1996-ben a fesztivál 8000 fősre duzzadt, és több biztonsági előírást is bevezettek Black Rock City-ben, vagyis abban a táborban, ahol a fesztiválozók élnek. 2011-re az alapítok non-profit alapítványt hoztak létre, hogy azon keresztül menedzseljék az azóta több 10 ezresre duzzadt közösséget.

Tábor a Burning Manen

Akinek van arra pénze, hogy kifizesse a 390 dolláros (kb. 110 ezer forint) heti jegyet, az ezzel a fesztiválváros létrejöttét szponzorálja, és azokat a jótékony ügyeket, amiket a fesztivál támogat. A Burning Man nincs tele szponzori hirdetésekkel - bár ezzel együtt akadnak nagyvállalati támogatók is. Az alapítóknak, elmondásuk alapján, nem a profitszerzés, hanem egy közös élmény létrehozása a célja.

buli

A fesztiválozók "művésznevet" választanak, és teljesen önellátóan élnek itt a sivatagban. A szervezők ráadásul arra buzdítanak, hogy mindenki ossza meg azt, amije van a többiekkel. Márpedig vannak olyan fesztiválozók, akiknek van vagy lenne mit megosztani. A módosabb résztvevők közül van, aki egész nap ingyenes bárt üzemeltet a táborhelyén, de van olyan is, akinél sajtos meleg szendvicset lehet falatozni, míg mások jegeskávét kínálnak.

Nem mindennapi szerkezet a Burning Manről

A Wall Street és a Szilícium-völgy nagykutyái, köztük a millárdos Elon Musk is a vendégek között vannak. Ő nyolc trailerben, sátorban biztosított magának olyan körülményeket, mintha nem is a sivatagban lenne.

A dinnye is jól fogy itt

Arról, hogy Musk beadott-e a közösbe, nem tudni, de állítólag többen látták egy népszerű falatozóhelyen talpig porosan. Mark Zuckerberg állítólag egy napra a táborba utazott helikopterrel, és sajtos szendvicset osztott meg a vendégekkel, de ez csak pletyka. Szintén közszájon forog, hogy Sergey Brin saját, hatalmas táborában megbújva semmilyen ételt nem szeretne megosztani a közösséggel.

Sajtos melegszendvics is kapható

Keven Lee, egy Los Angeles-i séf, privát szakácsként dolgozott az elmúlt két évben egy olyan, 24 órás diszkóval és luxus étkezőtérrel feldobott táborban, ahol 180 híresség és gazdag ember fordult meg. Kevin vendégei a Ritz hangulatát élvezhetik a sivatag közepén. A séf és csapata a nap 24 órájában rendelkezésre áll, és naponta négyszer ínyenc menüt szolgál fel.

Keven Lee és csapatának két tagja a Burning Man fesztiválon

Hat óriási teherautóban rejtőzik minden, ami egy sivatagi konyhához kell - itt Keven hat asszisztensével dolgozik. A séf bére 70 millió forinttól kezdődik...

Palacsinta

Keven organikus, kifinomult ételeket hoz el a sivatagba. Cége, a My World on a Plate, a Sundace filmfesztivál cateringjéért is felelős.

via: New York Post, Business Insider, Medium.com

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

6+1 magyaros étterem, ahol a házias íz nem csak reklámszlogen

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...