Csinos kis készülék, ami mindennapos segítség lehet a laktózérzékenyeknek

Imogen Adams találmánya, az Ally névre hallgató apró szerkezet képes kimutatni a laktózt az ételünkben.

Imogen Adams a londoni Brunel Egyetemen formatervező mérnöknek tanul. A fiatal lány olyan hordozható allergiatesztelő-készüléket tervezett, ami kimutatja az allergén anyagokat bármilyen ételben.

Az Ally (szövetséges) névre hallgató tenyérnyi készüléknek Adams egyelőre csak a laktózt érzékelő prototípusát fejlesztette ki, de azt tervezi, hogy egyéb allergéneket - dióféléket, glutént, tengeri herkentyűket és húst - is fog tudni detektálni a szerkezet.

A tervező a Dezeennek elmondta, az Ally jóval olcsóbb, mint a piacon megtalálható egyetlen versenytársa, a Nima. Valóban kedvező ára miatt reméljük, mihamarabb kereskedelmi forgalomban is kapható lesz ez a kis kütyü.

A glutén kimutatására alkalmas Nima akár 250 fontba (84 ezer forint) is kerülhet, míg az Ally ára csupán 18 font (6000 forint).

Ahhoz hogy az Ally segítségünkre legyen, nem kell mást tenni, mint vízzel elkeverni pár cseppet a kajánkból, majd ezt a keveréket rácsepegtetni egy indikátoranyaggal bevont papírcsíkra. Miután a papírt betettük a készülékbe, és az azon található egyetlen gomb megnyomásával elindítottuk a folyamatot, a telefonunkra telepített applikációt megnyitva megtudhatjuk, biztonságos-e számunkra az étel. A telefonunk és az Ally Bluetooth-on keresztül kommunikál egymással. Ha a felhasználó nem szeretné a telefonját nézegetni az asztaltársaságban, a készülék rezgéssel ebben az esetben is képes jelezni neki a teszt pozitív vagy negatív eredményét.

A kicsi, pogácsa alakú szerkezetnek hófehér és fekete műanyag, fém és diófa borítású verziója is létezik. Adams a Dezeennek elmondta, olyan szerkezetet akart tervezni, ami nem nagy, de nem is annyira kicsi, hogy könnyű legyen elveszíteni.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

4 gasztroprogram a Design Héten, amin mi is ott leszünk

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...