Bloggerharc töltött káposztával

Nem, a bloggerharcot nem úgy kell elképzelni, hogy töltött káposztával dobáltuk egymást, csak ízHUSZÁRral együtt elkészítettünk két klasszikust - a döntés legyen a tiétek!

Nem nagyon hiszem, hogy van olyan család ebben az országban, akinek karácsonykor ne kerülne az asztalára a töltött káposzta az első vagy a második napi vacsoránál/ebédnél. Hogy milyen az igazi töltött káposzta, arról fölösleges is vitatkozni, szilárd meggyőződésem ugyanis, hogy a káposztafőző-korú lakosság számát kell megszorozni hárommal ahhoz, hogy a megtudjuk, hány variáció létezik. A három, karácsonykor kötelező, magyaros ízlésnek legkedvesebb káposztán kívül ugyanis több tucat elkészítési mód létezik még világszerte, de erről majd a kolléga mesél nektek. Itthon ilyenkor a szabolcsi, kolozsvári, és a csomborral-borsikafűvel készült erdélyi a legáltalánosabb.

A szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod

Én egyszer már megmutattam, hogy a kolozsvárit hogyan csinálom, úgyhogy csak annyi dolgunk volt, hogy a maradék kettőt elosszuk, és én a szabolcsi paradicsomosat kaptam.

Agyaltam rajta sokat, hogy miért pont a töltött káposzta lett a mi szimbolikus karácsonyi ételünk a hal mellett, mert a paraszti világban nem tartozott szorosan ehhez az ünnephez. Ilyenkor főleg a nekik tulajdonított szimbolikus jelentés miatt került az asztalra mák, alma, dió. A hal részben a korábban szigorú böjt, részben pedig a gazdagságot jelképező pikkelyek miatt volt népszerű. Sertéshúst főleg Erdélyben ettek, módosabb családokban, ahol a disznóvágás utáni friss hurka és kolbász volt a főfogás. A töltött káposzta is valószínűleg innen ered - régen is kifejezetten ünnepi fogásnak számított. Nem azért, amiért ma, nem mert sokáig tart elkészíteni, sokkal inkább, mert ennyi drága füstölt húst csak lakodalomkor vagy jeles eseménykor engedhettek meg maguknak még a módosabbak is. Emlékeztek Móricz Tragédiájára? Az alapvetően lakodalmi fogásnak számító töltött káposzta valahogy így lett részese a karácsonyi asztalnak.

Hogy miért a három különböző verzió, arra sajnos már nincs válaszom. A paradicsomos változatot szabolcsinak hívjuk, de tulajdonképpen a Hajdúságban és a Nyírségben is így készítik. Tucatnyi receptet átnyálaztam a készítése előtt, sokkal sokkal okosabb nem lettem, de legalább irányelveket kaptam - így meg már csak egy lépés volt, hogy a saját ízlésem szerint alakítsam. Több helyen olvastam, hogy a rizs helyett régen darált kukorica került a töltelékbe, én a köles mellett döntöttem. Valahogy a saját, jól bevált kolozsvári töltött káposztámba nem nyúlnék bele, de mivel ilyet most készítettem először, úgy döntöttem, az én szabolcsim köleses lesz. Egyébként, ha valaki tudja, hogy miért szent és sérthetetlen a megszokott töltött káposztánk, akkor jelentkezzen - én még magamon is azt látom, hogy egész évben bármit és bármikor átvariálok és felforgatok, de hogy a karácsonyi káposztát máshogy csináljam - neeeem, azt semmiképpen.

A szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod

A két káposzta között amúgy nem volt nagy különbség - ugyanazt a húst és füstölt húst használtuk, az ízesítésben sem volt sok különbség, de míg az enyémbe köles került, ÍzHUSZÁR rizst használt. A főbb különbségek a töltelékek elkészítése után következtek.

ízHUSZÁR erélyi lucskos káposztáját itt találjátok

Be kell vallanom, hogy nem tudtuk eldönteni, melyik lett jobb, igaz, erre már a kezdettekor is számítottunk. Senkit nem is akarunk befolyásolni, de ha véletlenül nem lenne még meg a karácsonyi káposztareceptetek, akkor mindkettőt nagy szeretettel ajánlom - hogy a paradicsomos vagy a savanyú káposztás változatot választjátok, azt rátok bízzuk.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...