Blini - palacsinta orosz módra

A palacsinta az egyik legvariábilisabb ételtípus - a világ minden pontján készítik. Ez most itt az orosz verzió!

Az orosz kulináris műveltségem alapköveit L. barátnőm tette le. A hölgyet tizennégy éves korunk óta ismerem, azóta, hogy a gimi első napján, sötétkék szoknyában/nadrágban és fehér blúzban/ingben izzadva harminchat ember méregette az új osztálytársait. L. egyszer csak mellém lépett, megkérdezte, foglalt-e a mellettem lévő üres hely, majd leült. És négy évig ott is maradt mellettem. Egy idő után aztán megvoltak a kötelező "gyere át hozzánk" körök, és mikor rám került a sor, megkínált az édesanyja készítette piroggal. A káposztás tojással töltött kelt tészta azonnal szerelem lett, de ezt egyszer már kifejtettem. Minden karácsony, orosz újév és pravoszláv ünnep környékén extra izgalommal mentem látogatni, hátha jut egy kis pirog. A recept egyébként családi titok, és a teljes receptet L. is csak nászajándékként kapja majd meg, az anyukája meg nem hajlandó elárulni, mitől olyan tökéletesen finom a abbahagyhatatlan. Mindegy, én kivárom, majd egyszer, ha L. is a titok tudója lesz, jól leitatom, és megszerzem.

A hajdinás blini receptjét itt találod

A pirogon kívül az összes többi szláv klasszikust is ő ismertette meg velem - az orosz tortellinit, a pelmenyit már együtt is készítettük a szokásos évi baráti vacsorára, mindig van nála a kis ropogós orosz pereckarikából, amit madzagra fűznek, és onnan lehet lerágicsálni, de hozott már Moszkvából igazi orosz heringet, amit vodkával és uborkával kísértünk. És természetesen a blinit is ő szerettette meg velem - mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy nem ez volt élete legnagyobb kihívása.

A blini azon kívül, hogy nagyon finom, számomra azért borzasztóan érdekes, mert az egyik legrégebbi orosz étel, és mindenki ezt eszi. Ugyanúgy megtalálható a szegényebbek konyhájában, mint az igazán tehetősöknél, csak éppen a feltét változik. Ennek egyébként - márhogy egy ilyen ősi étel viszonylag kevés változással ma is népszerű – elég egyszerű oka van: a lapos, így viszonylag könnyen és gyorsan átsüthető szénhidrátforrásnak számító, laktató lepényételek a legtöbb konyhakultúrában hamar kialakultak, és egyszerűségüknél no meg olcsóságuknál fogva nem is koptak ki a mindennapos használatból. Az arab országok pitája, az olasz pizza, a világ összes palacsintája és kemencében, forró kövön sült lepénye is így alakult ki és maradt fenn évszázadok óta.

A hajdiniás blini receptjéért ide kattints

Az orosz palacsintának hívott blini - akárcsak a többi távoli rokona - a kereszténység előtti időkben szimbolikus jelentőséggel bírt, kerek formája a napot jelképezte, és eredetileg főként tél végén, a tavaszi napfordulókor készítették. A pravoszláv egyház azonban magába olvasztotta a pogány ünnepkor készített ételt, így aztán fennmaradhatott. Tradicionálisan hajdinalisztből készült, de a fehér liszt olcsóbbá válásával egyre többen készítették azzal. Tésztájába kerülhet burgonya dúsítóként, édes változatokba pedig alma, vagy ünnepi alkalmakkor és télen pedig mazsola, esetleg más szárított-aszalt gyümölcs. Egyébként nemcsak Oroszországban fogyasztják, az összes többi szláv nép is átvette, sőt, az orosz zsidók az Újvilágba is magukkal vitték a receptet, így ma már Amerikában és Izraelben is megtalálható sok helyen.

A hajdinás blini receptjét itt találod

Az én kedvencem a hajdinás változat, mégpedig valamilyen füstölt hallal. Mivel az orosz boltban gyönyörű füstölt tokhalat kaptam, most azzal tálaltam, de senki keze nincs megkötve - lazaccal, kaviárral, simán tejföllel, kaporral, snidlinggel, de akár még lekvárral is kiváló.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...