Bakancslistás francia citrom- és narancsfesztivál - Ilyen formában még biztos nem láttad a citrusokat!

Franciaországban minden évben újraértelmezik kedvenc citrusainkat, és elképesztő alkotásokat kreálnak. Nézz szét az illatos citrom- és narancsszobrok karneválján!

A franciaországi Mentonban 1928 óta minden év februárjában megrendezik a citrusok fesztiválját, a Fête du Citron-t. Nemcsak a várost belengő varázslatos illat, hanem a csodás látvány is lebilincseli a városba látogatókat.

Február végén Menton mesevilággá változik, ahol hatalmas sárkányok, Buddha-szobrok, szélmalmok, és más, lenyűgöző citrusszobrok emelkednek a magasba.

A francia Riviéra már magában is vonzó, de a helyi citromot és narancsot is legalább akkora kincsként tartják számon a mentoniak, mint a gyönyörű tengerpartot.

Menton híres a citrusfélékről, ezért a város vezetése már 100 éve is úgy gondolta, látványos keretek között szeretné megmutatni a környék fő büszkeségét.

Gigantikus méretű sárkányok, szélmalmok, és a tematikától függően Kleopátra vagy akár Fred Astaire szobra is a magasba emelkedett már.

A szobrokhoz átlagosan 140 tonna citrusfélét használnak fel,az alkotásokat 3 hétig csodálhatjuk, a fesztivál végén pedig csökkentett áron kínálják az alapanyagokat a látogatóknak. Tavaly 240 ezren voltak kíváncsiak a finom illatú fesztiválra.

Idén, 2019-ben február 16-tól március 3-ig nézheted meg a Fête du Citron-t.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Az amerikai testvérpár péksége csúcsra járatja a perecelést

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...