Ásványvíz versus csapvíz - melyik a jobb? Jobb valamelyik?

Csapvíz vagy palackozott víz? Melyik jobb és miért? Mit igyunk? És ti melyikre szavaztok?

Régóta vitatéma, hogy a csapvíz vagy a palackozott víz egészségesebb alternatíva a napi folyadékbevitel fedezésére. A PET-palackok és a csapvízhez viszonyítva drága ásványvíz ellen sok minden szól, de vajon jogosan? Melyikkel biztosítsd azt a napi 2-3 liter ajánlott mennyiséget?

Ezt láttad már?

5 hagyományos retró cukrászda Budapesten, amit vétek lenne kihagyni

A csapvízben is van ásványi anyag!

Az ásványvízzel kapcsolatban a legfőbb érvek között szerepel, hogy ásványianyag-tartalma optimális az emberi szervezetnek. Ezt kapásból meg lehet cáfolni a csapvíz javára, mert a vízvezetékeken érkező ivóvizek között is, Magyarországon számos helyen folyik ásványvíz minőségű ivóvíz a háztartások csapjaiból. Az ásványvíz ásványianyag-tartalma nem sokkal magasabb a csapjainkból folyó vizeknél, sőt, 500 mg/l mennyiségnél nagyobb oldott ásványianyag-tartalom nem is ajánlott a mindennapos fogyasztásra egy átlagos felnőtteknek. A csapvízben található ásványi anyagok mennyisége sem igazán magasabb ennél, de érdemes a helyi szolgáltatót megkérdezni a pontos értékekről.

Gyakran felmerül a csapvízzel szemben az is, hogy kevésbé finom a palackozott társaihoz képest. Jó tudni, hogy a víz ízét annak keménysége határozza meg, Budapesten például közepesen kemény a csapból folyó víz, ami emberi fogyasztásra és mosáshoz is ideális. Élvezeti értéke fogyasztás szempontjából magas, de a túl kemény víz tönkreteheti a mosógépet, a benne lévő nagy mennyiségű kalcium-oxid miatt.

Klóros íz? Aligha

És ha már ízek! Többen panaszkodnak a klóros ízérzetre a vezetékes vizekben, pedig a fertőtlenítő adalék jelenléte a termékekben annyira minimális, hogy elméletileg nem is igazán érezhető fogyasztáskor. Szigorú előírások deklarálják, hogy a vezetékes vizet hogyan kell fertőtleníteni, így lehetséges hogy tiszta, egészséges ivóvíz kerül a poharainkba. A klórozás melléktermékeinek határértékét a vezetékes vízben kormányrendelet szabályozza, így nem fordulhat elő, hogy az egészségünkre káros mennyiségben viszünk be klórt a szervezetünkbe. A Fővárosi Vízművek azt tanácsolja, ha valakit mégis zavar a víz klóros jellege, akkor fogyasztás előtt hagyja fél órát állni kancsóban, mert így a szabad klór elillan a folyadékból.

Ezt is nézd meg!

5 felkapott hely a nyolckerben, ahol dolgozni és kávézni is jó

Gyakran felmerülő aggály még, hogy gyógyszermaradványokat tartalmaz a csapokból érkező ivóvíz, de a Vízművek BME-vel közös kutatása alapján ez a félelem is eloszlott, mert nem tudtak mérhető mennyiségű (nanogrammnyi) gyógyszerszármazékot kimutatni a vízgyűjtő terek vizeiből.

Le a PET-palackkal

Az ásványvizekkel megvásárolt PET-palackok viszont hihetetlen terheket rónak a környezetre, csak Magyarországon több száz milliót vásárolunk műanyag palackokból évente. Talán senkinek nem kell bemutatni az élővizeinket ellepő műanyagkupacok képét, melyekből káros anyagok is kioldódhatnak napfény és hő hatására, így nem véletlenül szánják őket a gyártók egyszeri használatra. A legfeljebb pár óráig használatos PET palackok jelentős része pedig még mindig nem a szelektív hulladékgyűjtőkben végzi.

Ólom?

Jogosan merülhet fel bennünk a nemrégiben nagy botrányt kavart ólomszennyezés problémája, bizonyos budapesti házakban ugyanis határérték feletti ólomértéket mutattak ki a csapvízből. A probléma nem a vízművektől ered, hanem a régi bérházak vízvezeték-hálózataiból, melyekből sajnos még oldódhat ki ólom. Az ÁNTSZ felhívására most bárki bevizsgáltathatja a lakásában folyó csapvíz minőségét. Érdemes élni vele, mert az ólom toxikus nehézfém, ami súlyosan károsíthatja az emberi egészséget. Összességében a csapvíz viszont Magyarországon a legtöbb helyen kiváló minőségű, bátran fogyaszd újratölthető palackból, akár útközben is!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

7 MENTES-blog, amit mi is követünk - inzulinrezisztenseknek, cukor, tej vagy glutén nélkül élőknek

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...