Az ananászban található enzim a nyelvedet is felpuhítja, nem csak a sütni való húst!

Az ananász nem csak a húst puhítja, hanem a nyelvünket is kikészíti kicsit.   

Hamarosan jön a grillszezon, a hatalmas húsok boldog, közös sütögetésének az ideje. A szabadtéri hússütés az az időszak, amikor az amúgy a fakanalt nem érintő férfiak tömege is kötényt köt, és mindegyikőjük meg van győződve arról, hogy ős készíti a legfinomabb, legomlósabb tarját vagy marhasteaket. Kétségtelen, hogy a hús bepácolásában sokan verhetetlenek közülük, és jól ismerik a mustáros, ecetes pácokat. A friss ananász, noha zseniális húspác, nem tartozik a hazai kedvencek közé - érthető módon. Nehezebb hozzájutni, mint egy üveg mustárhoz, és az ára sem alacsony.

De miért olyan jó pác az ananász? A benne található bromelain nevű enzim jól bontja a kollagént - ez felelős a húsok rugalmas szilárdságáért. Az aminosavakat proteinekké szervező peptidkötéseket támadja meg ez az anyag.

A bromelain szuper tulajdonságait az 1890-es években fedezték fel. Ez a gyümölcs, különösen a tönkje, nagyon hatékony abban, hogy a proteineket lebontsa. Az ananászkonzerv gyártása során a kivágott tönköket kiszárítják, majd porítják, és húspuhítóként, gyulladáscsökkentőként hozzák forgalomba, de úgy tűnik, a ficamok, húzódások és izomsérülések által okozott duzzanatokat is csökkenti - vérhígító hatása van.

Az ananász nem válogat: a nyelvünk kötőszövetét ugyanúgy megtámadja, mint a pácolt húst.

via Howstuffworks

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egy áruházlánc nemet mondott a pálmaolajra - az orángutánok pedig nagyon hálásak

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...