Az ananászban található enzim a nyelvedet is felpuhítja, nem csak a sütni való húst!

Az ananász nem csak a húst puhítja, hanem a nyelvünket is kikészíti kicsit.   

Hamarosan jön a grillszezon, a hatalmas húsok boldog, közös sütögetésének az ideje. A szabadtéri hússütés az az időszak, amikor az amúgy a fakanalt nem érintő férfiak tömege is kötényt köt, és mindegyikőjük meg van győződve arról, hogy ős készíti a legfinomabb, legomlósabb tarját vagy marhasteaket. Kétségtelen, hogy a hús bepácolásában sokan verhetetlenek közülük, és jól ismerik a mustáros, ecetes pácokat. A friss ananász, noha zseniális húspác, nem tartozik a hazai kedvencek közé - érthető módon. Nehezebb hozzájutni, mint egy üveg mustárhoz, és az ára sem alacsony.

De miért olyan jó pác az ananász? A benne található bromelain nevű enzim jól bontja a kollagént - ez felelős a húsok rugalmas szilárdságáért. Az aminosavakat proteinekké szervező peptidkötéseket támadja meg ez az anyag.

A bromelain szuper tulajdonságait az 1890-es években fedezték fel. Ez a gyümölcs, különösen a tönkje, nagyon hatékony abban, hogy a proteineket lebontsa. Az ananászkonzerv gyártása során a kivágott tönköket kiszárítják, majd porítják, és húspuhítóként, gyulladáscsökkentőként hozzák forgalomba, de úgy tűnik, a ficamok, húzódások és izomsérülések által okozott duzzanatokat is csökkenti - vérhígító hatása van.

Az ananász nem válogat: a nyelvünk kötőszövetét ugyanúgy megtámadja, mint a pácolt húst.

via Howstuffworks

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egy áruházlánc nemet mondott a pálmaolajra - az orángutánok pedig nagyon hálásak

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...