Alexandre Dubosc műhelyében a sütés és a mozgóképkészítés szimbiózisából igazi varázslat született.
A francia Alexandre Dubosc imád csokival bűvészkedni, mégsem cukrász. Filmesként évekig párizsi televíziós és animációs cégek munkatársaként dolgozott, majd elkezdett kísérletezni, hogyan tudná összeegyeztetni a mozgókép és az ételek iránti szenvedélyét. Végül elegánsan úgy oldotta meg a kérdést, hogy magukat az ételeket mozgatta meg. Különleges tortái ugyanis zoetrópok.
Ez az animációs eljárás már a 19. században is a vásárok nagy attrakciója, a gyerekek és a felnőttek kedvence volt. A zoetróp állóképeket mozgat meg úgy, hogy az egymást gyorsan követő ábrák filmszerű hatást keltenek. A hagyományos szerkezet egy apró bevágásokat tartalmazó hengerből és egy mozgás különböző fázisait ábrázoló állóképek sorából áll. Ha a hengert megforgatva átnézünk a rajta látható apró réseken, egyszer csak megmozdulnak a köpeny belső falán látható képek, és életre kel a filmünk. A kis résekre azért van szükség, hogy ne mosódjanak össze az ábrák.
Dubosc tortái igazi csokizoetrópok, de ezeken nincsen semmiféle henger. Miért látjuk mégis a mozgást? A trükk a felvételt készítő kamerában van, amely megfelelően beállítva képes imitálni a hagyományos zoetróp hengeres köpenyén található lyukak hatását.
Igaz, így ez a csokicsoda csak a felvételen mutatja meg magát.
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...