Alexandre Dubosc csokitortája nem mindennapi látvány - főleg, ha megmozdul

Alexandre Dubosc műhelyében a sütés és a mozgóképkészítés szimbiózisából igazi varázslat született. 

A francia Alexandre Dubosc imád csokival bűvészkedni, mégsem cukrász. Filmesként évekig párizsi televíziós és animációs cégek munkatársaként dolgozott, majd elkezdett kísérletezni, hogyan tudná összeegyeztetni a mozgókép és az ételek iránti szenvedélyét. Végül elegánsan úgy oldotta meg a kérdést, hogy magukat az ételeket mozgatta meg. Különleges tortái ugyanis zoetrópok.
Ez az animációs eljárás már a 19. században is a vásárok nagy attrakciója, a gyerekek és a felnőttek kedvence volt. A zoetróp állóképeket mozgat meg úgy, hogy az egymást gyorsan követő ábrák filmszerű hatást keltenek. A hagyományos szerkezet egy apró bevágásokat tartalmazó hengerből és egy mozgás különböző fázisait ábrázoló állóképek sorából áll. Ha a hengert megforgatva átnézünk a rajta látható apró réseken, egyszer csak megmozdulnak a köpeny belső falán látható képek, és életre kel a filmünk. A kis résekre azért van szükség, hogy ne mosódjanak össze az ábrák.
Íme, egy klasszikus zoetróp
Dubosc tortái igazi csokizoetrópok, de ezeken nincsen semmiféle henger. Miért látjuk mégis a mozgást? A trükk a felvételt készítő kamerában van, amely megfelelően beállítva képes imitálni a hagyományos zoetróp hengeres köpenyén található lyukak hatását.

Igaz, így ez a csokicsoda csak a felvételen mutatja meg magát.

A torta felülnézetben

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Kicsit sem bánjuk, hogy ez az építész lány szakmát váltott és újhullámos cukrász lett

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...