1. Chile - Pan de Pascua
Elviekben az olasz Panettone és a német Christstollen kereszteződéséből jött létre - még egy furcsaság, hogy a neve Húsvéti kenyeret jelent. Mindezek ellenére igazi chilei karácsonyi gyümölcskenyér-féleség rummal, amit leggyakrabban cola de mono-val kísérnek, ami egyfajta kávés-fűszeres-alkoholos karácsonyi koktél.
2. Franciaország - Galette des Rois
A mandulatöltelékes süteményt Vízkeresztkor fogyasztják a franciák (január 6-án) - a keresztény hagyomány szerint ekkor látogatták meg a kis Jézust a Napkeleti Bölcsek. Régebben a süti közepébe egy babszemet sütöttek, de ma már inkább valamiféle ékszert rejtenek bele. Aki megtalálja, azt királlyá vagy királynővé koronázzák, és papír koronát is kap!
3. Németország - Christstollen
A tradicionális drezdai (pék)sütemény (más néven Krisztuskalács) eredetije állítólag 1545-ben készült, és annyira népszerű azóta is, hogy Drezdában külön szövetség alakult, ami védi az autentikus receptúrát és szabályozza a gyártást. Az összetevők közt szerepelnek kandírozott gyümölcsök, diófélék, fűszerek, a kalácsot pedig kívülről cukormáz és porcukor takarja.
4. Olaszország - Panettone
Hagyományos, cukorral megszórt, magas, kupola alakú olasz karácsonyi kuglóf szintén legtöbbször kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával gazdagítva, amelyet már nálunk is sok-sok éve kapni, ajándéknak is kitűnő. A 20. század eleji Milánóból származik, rendszerint édes borral, likőrrel fogyasztják.
5. Jamaika: rumos fekete torta
Igen hosszas előkészületet érdemel a hagyományos jamaikai karácsonyi desszert, ugyanis az aszalt gyümölcsök egyes verziókban hónapokig vagy akár egy évig (!) áznak a kiváló helyi rumokban, többen pedig karácsonykor kezdik áztatni a gyümölcsöket a következő évi adaghoz.
6. Lengyelország: Makowiecz
Konkrétan a mákos bejgli megfelelője az, amit a lengyelek is előszeretettel készítenek és esznek karácsonykor. Makowiecz. És mi tökéletesen megértjük a választást.
7. Spanyolország és Mexikó: Rosca de Reyes
A francia eredetű kalácsba a spanyolok sokszor egy kis Jézust vagy egy egész mini Betlehemet sütnek vagy állítanak, ezzel díszítve az amúgy is igen mutatós finomságot.
8. Egyesült Királyság: karácsonyi "puding"
A karácsonyi puding (Christmas pudding) hagyományos angol karácsonyi desszert, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Egyik összetevője alapján mazsolapudingnak is gyakran hívják. Nem összekeverendő a mi pudingunkkal - érdekesség továbbá, hogy az édes, mazsolás sütit akár húsokhoz is fogyasztják.
9. Japán: epertorta
Bármilyen furcsa, azok, akik Japánban ünneplik a karácsonyt, leginkább ezt készítik. Tejszínes piskóta eperrel a tetején. Furcsa!