7 hidegrázósan bizarr karácsonyi fogás a világ minden tájáról

Ha unod a töltött káposztát, vagy csak furcsa karácsonyi étkezési szokásokat olvasgatnál, maradj itt, egy tapodtat se mozdulj!

Utánajártunk, kik hol és mit szereretnek karácsonykor fogyasztani - túl a gesztenyés pulykán, a bejglin és a tojáslikőrön. Bőven túl. Mert hogy vannak a világnak rejtett szegletei, ahol bizony halott fóka bőrébe rejtett fermentált kismadarakat esznek az év legszebb ünnepén. De egyéb furcsaságok is akadnak itt:

1. Rénszarvaspaté

A Purveyor nevezetű brit élelmiszercég bizony forgalmazza a piros orrú Rudolf (rokonaiból) készült húspástétomot. Ez a konzerv tényleg rénszarvasból készült, kér valaki?

A rénszarvaspaté igen design-os csomagolása

2. Julmust a svédektől

A komlóból és árpából készült, sörszerű karácsonyi ital a svédek egyik kedvence - noha még alkohol sincs benne, hiszen ez egy szénsavas üdítő. Nem akármennyire népszerű: az eladási statisztikák szerint ilyenkor még a Coca Colát is túlszárnyalja.

A Julmust a svédek sűrű, szénsavas karácsonyi itala

3. Kiviak - a fókabélbe töltött, fermentált kismadarak

Itt most érdemes nagy levegőt venni - a kiviak a grönlandi inuitok egyik hagyományos karácsonyi fogása (aminek természetesen a maga helyén és idejében megvolt az érthető magyarázata, t.i.a legsötétebb hónapok túlélésére szolgáló táplálék volt a grönlandi eszkimók számára, hiszen kiszámítható fehérjeforrást biztosított).

Nem is részletezzük: fóka fermentált madarakkal a bendőjében

Az eljárás során egy halott fóka bőrébe zsigerelés nélküli kismadarakat tömnek (legfőképp alkabukókat), amik azután 6-8 hónapig fermentálódnak, majd fogyasztásra kerülnek, addigra megpuhult csontjaikkal együtt. Nem veszélytelen a dolog, az ételmérgezés rizikója igen magas.

4. Sült hernyó Afrikából

Dél-Afrikában az úgynevezett Kis Pávaszem névre hallgató molylepke lárváiból készítenek közkedvelt, olajban sült csemegetét karácsony táján - a rovar illik a karácsony szelleméhez, mert szárnyának mintázata igen díszes és színes.

A sült hernyó népszerű Dél-Afrikában

5. KFC-s rántott csirke Japánból

Japánban annyira nem ismerik a sült pulykahús jelenségét, hogy az ünnepi madarat a KFC-ben pótolják, rántott csirkével. Állítólag ilyenkor a karácsonyi rendeléseket hónapokkal előbb leadják a kedves vendégek, hogy biztos legyen az ünnepi eledel.

6. Bárányfej (Smalahove) a norvégoktól

Bárányfej, a norvégok mániája

A norvég karácsonyi különlegesség egy bárány feje félbevágva. Igen, jól látod. A fül és szem állítólag a legfinomabb csemegének számít róla, egyébként pedig úgy készül, hogy a félbevágott fejből kiveszik az agyat, majd a fejet vízben áztatják, sóban tárolják, végül füstölik.

7. Maksalaatikko - a finn, májas egytálétel

Maksalaatikko, a finn gyerekek rémálma

Máj, rizs, vaj, hagyma, tojás, mazsola, ez mind egytálételként szervírozva, rendszerint vörösáfonyaszósszal tálalva. A finn iskolai menzákon állítólag a leggyűlöltebb ételnek szavazták meg a gyerekek - valahol érthető...

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

9 ország 9 karácsonyi süteménye - ami nálunk az ünnepi zserbó, az másnál a....na lássuk!

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...