7 hidegrázósan bizarr karácsonyi fogás a világ minden tájáról

Ha unod a töltött káposztát, vagy csak furcsa karácsonyi étkezési szokásokat olvasgatnál, maradj itt, egy tapodtat se mozdulj!

Utánajártunk, kik hol és mit szereretnek karácsonykor fogyasztani - túl a gesztenyés pulykán, a bejglin és a tojáslikőrön. Bőven túl. Mert hogy vannak a világnak rejtett szegletei, ahol bizony halott fóka bőrébe rejtett fermentált kismadarakat esznek az év legszebb ünnepén. De egyéb furcsaságok is akadnak itt:

1. Rénszarvaspaté

A Purveyor nevezetű brit élelmiszercég bizony forgalmazza a piros orrú Rudolf (rokonaiból) készült húspástétomot. Ez a konzerv tényleg rénszarvasból készült, kér valaki?

A rénszarvaspaté igen design-os csomagolása

2. Julmust a svédektől

A komlóból és árpából készült, sörszerű karácsonyi ital a svédek egyik kedvence - noha még alkohol sincs benne, hiszen ez egy szénsavas üdítő. Nem akármennyire népszerű: az eladási statisztikák szerint ilyenkor még a Coca Colát is túlszárnyalja.

A Julmust a svédek sűrű, szénsavas karácsonyi itala

3. Kiviak - a fókabélbe töltött, fermentált kismadarak

Itt most érdemes nagy levegőt venni - a kiviak a grönlandi inuitok egyik hagyományos karácsonyi fogása (aminek természetesen a maga helyén és idejében megvolt az érthető magyarázata, t.i.a legsötétebb hónapok túlélésére szolgáló táplálék volt a grönlandi eszkimók számára, hiszen kiszámítható fehérjeforrást biztosított).

Nem is részletezzük: fóka fermentált madarakkal a bendőjében

Az eljárás során egy halott fóka bőrébe zsigerelés nélküli kismadarakat tömnek (legfőképp alkabukókat), amik azután 6-8 hónapig fermentálódnak, majd fogyasztásra kerülnek, addigra megpuhult csontjaikkal együtt. Nem veszélytelen a dolog, az ételmérgezés rizikója igen magas.

4. Sült hernyó Afrikából

Dél-Afrikában az úgynevezett Kis Pávaszem névre hallgató molylepke lárváiból készítenek közkedvelt, olajban sült csemegetét karácsony táján - a rovar illik a karácsony szelleméhez, mert szárnyának mintázata igen díszes és színes.

A sült hernyó népszerű Dél-Afrikában

5. KFC-s rántott csirke Japánból

Japánban annyira nem ismerik a sült pulykahús jelenségét, hogy az ünnepi madarat a KFC-ben pótolják, rántott csirkével. Állítólag ilyenkor a karácsonyi rendeléseket hónapokkal előbb leadják a kedves vendégek, hogy biztos legyen az ünnepi eledel.

6. Bárányfej (Smalahove) a norvégoktól

Bárányfej, a norvégok mániája

A norvég karácsonyi különlegesség egy bárány feje félbevágva. Igen, jól látod. A fül és szem állítólag a legfinomabb csemegének számít róla, egyébként pedig úgy készül, hogy a félbevágott fejből kiveszik az agyat, majd a fejet vízben áztatják, sóban tárolják, végül füstölik.

7. Maksalaatikko - a finn, májas egytálétel

Maksalaatikko, a finn gyerekek rémálma

Máj, rizs, vaj, hagyma, tojás, mazsola, ez mind egytálételként szervírozva, rendszerint vörösáfonyaszósszal tálalva. A finn iskolai menzákon állítólag a leggyűlöltebb ételnek szavazták meg a gyerekek - valahol érthető...

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

9 ország 9 karácsonyi süteménye - ami nálunk az ünnepi zserbó, az másnál a....na lássuk!

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek