Utánajártunk, kik hol és mit szereretnek karácsonykor fogyasztani - túl a gesztenyés pulykán, a bejglin és a tojáslikőrön. Bőven túl. Mert hogy vannak a világnak rejtett szegletei, ahol bizony halott fóka bőrébe rejtett fermentált kismadarakat esznek az év legszebb ünnepén. De egyéb furcsaságok is akadnak itt:
1. Rénszarvaspaté
A Purveyor nevezetű brit élelmiszercég bizony forgalmazza a piros orrú Rudolf (rokonaiból) készült húspástétomot. Ez a konzerv tényleg rénszarvasból készült, kér valaki?
2. Julmust a svédektől
A komlóból és árpából készült, sörszerű karácsonyi ital a svédek egyik kedvence - noha még alkohol sincs benne, hiszen ez egy szénsavas üdítő. Nem akármennyire népszerű: az eladási statisztikák szerint ilyenkor még a Coca Colát is túlszárnyalja.
3. Kiviak - a fókabélbe töltött, fermentált kismadarak
Itt most érdemes nagy levegőt venni - a kiviak a grönlandi inuitok egyik hagyományos karácsonyi fogása (aminek természetesen a maga helyén és idejében megvolt az érthető magyarázata, t.i.a legsötétebb hónapok túlélésére szolgáló táplálék volt a grönlandi eszkimók számára, hiszen kiszámítható fehérjeforrást biztosított).
Az eljárás során egy halott fóka bőrébe zsigerelés nélküli kismadarakat tömnek (legfőképp alkabukókat), amik azután 6-8 hónapig fermentálódnak, majd fogyasztásra kerülnek, addigra megpuhult csontjaikkal együtt. Nem veszélytelen a dolog, az ételmérgezés rizikója igen magas.
4. Sült hernyó Afrikából
Dél-Afrikában az úgynevezett Kis Pávaszem névre hallgató molylepke lárváiból készítenek közkedvelt, olajban sült csemegetét karácsony táján - a rovar illik a karácsony szelleméhez, mert szárnyának mintázata igen díszes és színes.
5. KFC-s rántott csirke Japánból
Japánban annyira nem ismerik a sült pulykahús jelenségét, hogy az ünnepi madarat a KFC-ben pótolják, rántott csirkével. Állítólag ilyenkor a karácsonyi rendeléseket hónapokkal előbb leadják a kedves vendégek, hogy biztos legyen az ünnepi eledel.
6. Bárányfej (Smalahove) a norvégoktól
A norvég karácsonyi különlegesség egy bárány feje félbevágva. Igen, jól látod. A fül és szem állítólag a legfinomabb csemegének számít róla, egyébként pedig úgy készül, hogy a félbevágott fejből kiveszik az agyat, majd a fejet vízben áztatják, sóban tárolják, végül füstölik.
7. Maksalaatikko - a finn, májas egytálétel
Máj, rizs, vaj, hagyma, tojás, mazsola, ez mind egytálételként szervírozva, rendszerint vörösáfonyaszósszal tálalva. A finn iskolai menzákon állítólag a leggyűlöltebb ételnek szavazták meg a gyerekek - valahol érthető...
Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?
9 ország 9 karácsonyi süteménye - ami nálunk az ünnepi zserbó, az másnál a....na lássuk!