5 kólavariáció 5 országból - a Coca Colán és a Pepsin innen, és jóval túl

Lássunk túl a két óriáscégen, mert ha tisztességes kólarajongók vagyunk, mindenképp ki kell próbálnunk ezeket az alter kólafajtákat is - más és más országokból.

Sorra vettünk néhány nemzetközi kólaváltozatot a Coca Cola és a Pepsi égiszén túl - mert van élet előttük és utánuk is. Ráadásul igencsak érdekes receptúrákat fedeztünk fel!

Cockta - a szlovén "kóla"

A szlovénok 1953-ban, egy síversenyen bemutatott terméke alapvetően csipkebogyóból készül, ezen kívül 11-féle gyógynövényt, citromot, narancsot és koffeint tartalmaz.

Cockta

Az ötlet 1952-ből származik, amikor is az állami vállalat, a Slovenijavino vezetője kitalálta, hogy készítsenek egy hazai, saját márkás üdítőitalt a drága külföldi Coca Cola és Pepsi vetélytársaként - igaz, ezeket ekkor még Jugoszláviában nem árulták.

A receptúra megalkotója a vegyész Emerik Zelinka volt.

2. Kofola - a szlovák "kóla"

Kofola

A kofola sem nevezhető kólának, inkább egyfajta hazai vetélytársa volt a világhírű kólamárkáknak. Szlovákiában és a cseheknél mai napig nagyon komoly konkurenciát jelent a Pepsinek és a Coca Colának.

14-féle gyógynövényből áll, macskagyökeres (ánizsos) ízvilágú szénsavas üdítőital, gyártója a Kofola a.s. Az 1960-'70-es években tört be a piacra. Érdekessége, hogy 1/3-addal kevesebb benne a cukor, mint az átlag kólákban, nincs benne foszforsav sem, és forrásvíz az alapja. Rengeteg ízesítés létezik belőle, natúr kólástól a dióig vagy kókuszig.

3. Tikkadt szöcske - a magyar "kóla"

Tikkadt szöcske

A Tikkadt Szöcske kólát egy lelkes házaspár, Neumann-Bódi Edit és Neumann Martin, illetve cégük, az Italműhely Kft. indította országhódító útjára. Fontos jellemzője, hogy természetes kóladióval, minőségi alapanyagokból készült - előbbit a gyártó szerint sokan kispórolják. Cukormentes változatban is létezik. Ma már Hollandiában, Angliában, és a velünk szomszédos országokban is árulják.

"A kóla magyarul" - olvasható a címkén.

4. Fritz Cola - a "német kóla"

Fritz Cola

A német hipszterkóla, amelyet egy baráti páros alkotott meg 2002-ben, és EU-szerte terítik. Igen magas a koffeintartalma, (25 mg / 100 ml), és mára rengeteg ízesítésben létezik. A kóla mellett vannak különféle limonádék, alma-meggy ízesítés,vagy akár steviás változat is. Pörgető hatása miatt sokáig ez volt a szlogenje:

"Fritz-Kola – a kokain annyira nyolcvanas évek”.

5. Fentiman's Curiosity Cola - a brit kóla

Fentiman's Curiosity Cola

A Fentiman's cég egy nagy múltú,, növényi alapú üdítőitalokat gyártó angol "sörfőzde", aminek karrierje 1905-ben indult be, Thomas Fentiman szárnyai alatt. A cég kezdetben házról házra járt lovaskocsival, és gyömbérsört árult. Mára megannyi ízesítésben árulja tipikusan brit ízléssel megáldott elegáns italait. 100%-ban növényi alapú összetevőket használ.

Speciális eljárásuknak köszönhetően, amiben a forrázás és fermentálás játssza a főszerepet, és tulajdonképpen a sörfőzéshez hasonlít, Curiosity Cola elnevezésű kólájuk 0,5% alkoholt is tartalmaz, de ez az érték annyira alacsony, hogy üdítőként árulhatják. Egyébként egy koffeines, fermentált gyömbérből, karamellből készült, és élesztővel, cukorral, foszforsavval felturbózott szénsavas ital.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Yukiko Morita péksütijei nem csak a sütőben töltött időnek köszönhetően ragyognak

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...