5 hagyományos retró cukrászda Budapesten, amit vétek lenne kihagyni

Most kifejezetten olyan cukrászdákat kerestem, amelyek a trendekkel szemben, pusztán a színvonal és a tradíciók megtartásával a mai napig sikeresen üzemelnek, sok-sok éve.

Ma már Budapesten is óriási népszerűségnek örvendenek a mentes cukrászdák - cukor-, liszt, tej- és tojásmentesen is élvezhetjük az édességeket, de bevallom, a hagyományosan elkészített sütik nekem még mindig a szívem csücskei.

Szóval most kifejezetten régi, családi cukrászdákat kerestem, amik akár évtizedek óta működnek, megtartva tradícióikat és hagyományos receptjeiket:

Fischer Cukrászda

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 33

Fischer Cukrászda

Újlipótváros szívében töretlenül, több mint ötven éve vezeti vállalkozását Fischer Aurél cukrászmester. Mint megtudtam, a hely legendás, kisebb kultusz övezi a gasztroőrültek körében, ugyanis nemcsak hihetetlenül olcsók, hanem meglepően finomak is itt nagyszüleink kedvenc édességei. Mindent helyben készítenek, ottjártamkor már a tejes alapú főzött fagyi is kapható volt, klasszikus ízekben mint puncs, csoki, vanília stb. Nagyot mennek az aprósütik, pogácsák, piték - én egy barackos rétesre cuppantam rá, tartottam is tőle, hogy mennyire lesz a töltelék kompótszerűen gejl, szerencsére erről szó sem volt. Nos, semennyire, a nem túl édes töltelék a megszokottnál vastagabb, ropogós tésztabundában, alig háromszáz forintért került a papírtálcámra, és alig várom, hogy legközelebb a túrósat is megkóstolhassam. A kávéfánk isteni, a krém tejszínes, a tészta vajpuha. Van itt moszkauer, isler, pite, mindent lehet elvitelre, sőt, ez ajánlott is, mert a hely nem igazán beülős, ellenben ár-érték arányban az egyik legmeggyőzőbb cukrászda, ahol mostanában jártam!

Ezt láttad már?

5 mentes cukrászda, ahova bármikor újra elmennénk

Frőhlich Kóser Cukrászda

1072 Budapest, Dob u. 22.

Frőhlich Cukrászda

Budapest szívében, a zsidó negyed közepén áll ez a több mint hatvan éves kóser cukrászda. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt évtizedekben nem sokat változott az enteriőr és a receptek sem, klasszikus retro hangulat jellemzi a cukrászdát, ahova egy dologért járok vissza a kávém mellé rendszeresen, de azért tényleg rendszeresen, ez pedig a házi készítésű flódni. Tökéletes arányban áll az almás és mákos réteg a tésztával, ami se nem túl puha, se nem szétázott, remekül viseli magán az én ízlésemnek éppen eléggé édes tölteléket. Ezúttal egy karamellás tortaszeletet is kértem, ami kissé jellegtelen volt ugyan, a piskótája viszont habkönnyű, így valamennyire sikerült kompenzálni. A kiszolgálás lassú, békebeli és udvarias, nem túloznak a tulajdonosok, amikor a honlapjukon a régi pesti kávéházak hangulatához hasonlítják a cukrászdájukat. Dávid-csillagos linzer, szerelmes levél, dobostorta is a hűtőpultban kínálják magukat, láthatóan sok a külföldi vendég és jó a cukrászda híre - tényleg megéri egy pörgős délutánon lelassulni és betérni ide!

Rigó Jancsi Cukrászda

1126 Budapest, Böszörményi út 17/a

Rigó Jancsi Cukrászda

Már Budán járunk, a Böszörményi úton bandukolva találjuk a Rigó jancsi Cukrászdát, ami egy igazi nagyágyúnak tűnik a sütirajongók körében. Ahogy már a neve is elárulja, semmi fakszni, a mentes reformsütiket biztosan nem itt kell keresnünk. Ízig-vérig retro a hangulat: pogácsák, piték, sütik csábítanak, és évtizedekkel repítenek vissza az időben. Van mignon, isler, krémes, linzer, és legjobb tudomásunk szerint itt nincs sütiszállítás, ugyanis a cukrászok helyben készítik a retro kedvenceket. Tavasszal, nyáron is isteni, mert van kerthelyiség, viszont a hely nagyon pörög, úgyhogy érdemes időt szánni a sütizésre!

Hamdi Cukrászda

Budapest, Erzsébet krt. 44-46.

Hamdi Cukrászda

Ez a hely lenyűgözött, szintén sokadik (egészen pontosan harmadik) generáció viszi tovább a családi cukrászvállalkozást. Az üzlet az Erzsébet körúton található, már ránézésre tudtam, hogy itt nem viccelnek a minőséggel, ezt pedig szerencsére jól látható helyen fel is tüntetik: a legtöbb sós aprósüti vajjal készül, kivéve a pogácsák, melyek zsírral (!). Isteni házi ízek, olcsó édes sütik változatos ízekben: joghurtos citrom, marcipántorta, joghurtos málna, és ezek mind-mind 500 forint alatt. Természetesen kávépult is van, viszont a helyben főzött fagyi viszi el a show-t: klasszikus ízek minőségi alapanyagokból. A hely egyébként nagyon tiszta, rendezett, a kiszolgálás is elsőosztályú, és le is ülhetünk a körúton elpusztítani a Hamdi kiváló édességeit.

Sárai Cukrászda

1132 Budapest, Visegrádi u. 51/c

Sárai Cukrászda

Oké, a Sárai cuki azért nem kimondottan retro cukrászda, de a hagyományos sütik elég nagy arányban képviseltetik magukat, és a helyet is átjárja a régi idők hangulata. Tortarendelés is működik, parfé- és formatorták is megrendelhetőek, sok-sok sós aprósüti, hajtogatott sajtos és tepertős pogácsák minden mennyiségben. Újlipótváros szívében találod őket, én alapvetően elvitelre ajánlom a sütiket, a felsoroltak közül pedig az egyetlen hely, ahol csökkentett szénhidráttartalmú tortákat is készítenek.

Ez is érdekelhet az ízHUSZÁR-on!

5 delikáteszbolt Budapesten, ahol mindent megtalálsz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...