Két darab, maximum húsz percemet felemésztő tejmentes recepttel gyarapodott - egyelőre némileg szegényes - repertoárom. Viszont egyre tágul az univerzum, és vele együtt az általam és kényes, allergiás testem által is fogyaszthatónak ítélt receptek halmaza is.
R e c e p t a j á n l ó (ezek nem tejmentesek, egye, aki tudja és bírja!):
Szóval spenót és zöldborsó - ez volt a két kulcsszó, és ezúttal egyik fogáshoz sem ettem húst. A közös pont pedig az volt, hogy felbontottam a rizstejes főzőkrémemet a hűtőmből, gondoltam, kipróbálom, és kivételesen nem currypasztával. Anyukám már főzött nekem vele csirkepörköltet, egészen finom volt, viszont iszonyú édes. Szóval ezzel számoljatok, ha használjátok. Egy tészta és egy főzelék készült belőlük, ezek a receptek:
Tejmentes spenótos-rizstejszínes penne
(full vegán)
Hozzávalók:
- rizstej alapú főzőkrém
- spenót (leveles, friss)
- só, bors
- fokhagyma
- durumpenne (vagy bármilyen, amit szerettek)
Ez tényleg este 11-kor készült, félálomban, félig csukott szemmel, másnapi ebédre. Szóval tényleg iszonyú gyors. Tészta kifőz, közben kis olívaolajon pici fokhagyma átfuttat, rá a spenótlevelek, ez összeszottyaszt (igen, tizedannyi maradt a levelekből, de már megszoktam), rizskrém ráönt, só, bors, 5 percig főz, tésztával összekever, kész.
Tejmentes zöldborsófőzelék félkemény tojással
(tojás nélkül vegán)
Hozzávalók:
- zöldborsó (nyilvánzsengéből a legjobb)
- só, bors, fokhagyma
- pici liszt
- rizsesfőzőkrém
- olívaolaj
- friss petrezselyem
Olajon megfuttattam az aprított fokhagymát, rádobtam a borsót, kb. 5 percig pirítottam. Sóztam, borsoztam. Felöntöttem vízzel, épphogy ellepje, főztem kb. negyed órát. Ezután pici lisztes habarást kavartam a rizskrémmel és egy kevés borsós főzőlével, amit leturmixoltam, majd belekevertem a főzelékbe. Ebbe mehet a petrezselyem is. Bőven. Tudom hogy a liszt szó említésére sok tudatos táplálkozó szeme tikkelni kezd, de én úgy vagyok bele, hogy fél kanálba talán nem hal majd meg senki. Gluténosok kivételek!5 perces főtt tojással tálaltam, de nyilván elbír egy vaskos sült karajt is.
Megfigyelés: a rizstejszín még liszttel se nagyon akar besűrűsödni.
Ezeket olvastad már?
Ha idén egy karalábélevest főzöl meg, szerintem ez legyen az
A levesrajongók figyeljenek, az ázsiait kedvelők detto - igazi kora nyári karalábélevest főztem magamnak currypasztával, üvegtésztával.
Brecz JuditSzinglikonyha: szingliség ide vagy oda, két pofára zabálom a tésztát...
Lehetek én szingli vagy nem, nyilván én is úgy eszem a tésztákat, mintha nem lenne holnap - most az egyik kedvenc tésztasalátámat és egy igazi tavaszi receptet csaptam össze.
Brecz JuditSzinglikonyha: végre először sárga currypasztából főztem magamnak!
Újabb kis lépést tettem az otthon reprodukált ázsiai ételek tökéletességéhez vezető úton - kicsivel beljebb vagyok. Végre currypasztából főztem saccperkábé thai ételt! WOW.
Brecz JuditSZINGLIKONYHA: hasraütős 20 perces kamuázsiai tészta csirkével és brokkolival
Egyedül élek. Nő vagyok. Többnyire magamnak főzök. És nem vagyok gyakorlott szakács. Se gasztrofotós. Bénázom, de ki nézi? Szóval így csinálom én.
Brecz Judit