11 pontban a kedvenc gyorskajáid története

A gyorskaját nem lehet nem szeretni, sajnos - de honnan ered, és hogyan jutottunk el addig, hogy mostanra vega/vegán hamburgereket árulnak a legnagyobbak is? 

Összeszedtük nektek tíz pontban, hogyan jutottunk el a mai gyorsétterem-kultúráig, a McDonald’s-nak, a Burger Kingnek és társainak ma ismert pultjaihoz ugyanis hosszú út vezetett, de az tény: az emberiség mindig is szeretett útközben bekapni valami gyorsat, finomat és laktatót...ezt a hajlamot már az őskorban is kihasználták a kereskedők!

Lássuk, hogyan jutottunk el az elviteles kóláig és a Whopperig:

Ókori Róma

Azt igazán nem mondhatjuk, hogy a rómaik nem tudtak élni! Már ekkor kedvelt tevékenység volt a street food előfutáraként értelmezhető, tavernákban való ücsörgés, ahol borban áztatott kenyérszeleteket, főtt zöldségeket és szaftos pörkölthúsokat árultak és falatoztak.

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Középkori városok

Tudtad, hogy ekkoriban a street food, azaz a gyorskaja a szegények legfőbb tápláléka volt? A nincsteleneknek pogácsákat, pitéket, gofrikat, palacsintát, főtt húst árusítottak, mert ők voltak azok, akik saját ház, konyha híján nem tudták maguknak elkészíteni az ételeiket.

1860

Ugorjunk egyet: az angliai Tommyfield Marketen megnyílik az első fish & chipset árusító üzlet, majd alig harminc évvel később az első kajaautomata is a vendégek szolgálatába áll Berlinben.

1916

Coney Islanden egy lengyel bevándorló - mestersége szerint cipész - , Nathan Handwerker megnyitja az első hot dogos bódét, ami későbbi kasszasikeréhez, a Nathan’s Famous megalapításához vezet, ami azóta is Amerika egyik legismertebb gyorsétteremlánca. 1921-ben ezt követi az első hamburgeres lánc, a White Castle nyitása Kansasben.

1948

A McDonald fivérek hamburger- és hasábburgonya-kombinációkat kezdenek árusítani, és kifejlesztenek egy rendszert, ami minden addiginál gyorsabban képes összepakolni a rendeléseket és kiszolgálni a vendégeket. A tesók McDonald’s nevű éttermeikben óriási sikert aratnak az újítással. Két év múlva a gyors és cukros édességek piacára is új szereplő lép be, a Dunkin’ Donuts. Pár év múlva mindkét étterem franchise-rendszerben kezd működni.

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

1954

Megnyit az első Burger King étterem!

1964

Harland Sanders eladja a Kentucky Fried Chicken márkát, de szóvivőként továbbra is a cégnél marad.

KFC sült csirke

Állítólag ez a titkos KFC recept. Hogy így van-e, azt tesztelje le mindenki maga, de az tuti, hogy oltári finom!

1965

Az első, kifejezetten szendvicsek árusítására specializálódott étterem, a Subway is megnyitja kapuit, hogy a következő évtizedekben aztán több mint 24 ezer üzlettel törjön az élre.

1967

Az év, amikor a külföld számára is elérhető lesz az első McDonald’s étterem!

Mekis almás pite

Volt egy korszakom, amikor intenzíven tömtem magamba az Mekis almás pitét, szóval én teljesen megértem a rajongóit. Ez itt most az otthoni változata.

1980

Ekkor alakul meg a PETA nevű állatvédő szervezet, ami azóta isrendszeresen kampányol az etikusabb állattartásért. Hosszú évtizedek óta támadják a gyorsétteremláncokat, változást követelnek, mert a vállalatok kegyetlen körülmények között tartják a levágásra szánt haszonállatokat.

2002

A gyorséttermek egészségtelen ételeivel kapcsolatos aggodalmak itt kezdik megütni a vállalatvezetők ingerküszöbét is, ezért a McDonald’s 48%-kal csökkenti a transzzsírsavak arányát a sült krumpliban.

Sütőtökburger

A sütőtökszezonnak még nincs vége, használjuk ki! A sütőtökös pogácsa önmagában is nagyon finom, lágy zöldségfasírt, ha valakinek nincs kedve a bucihoz, ki is hagyhatja.

Sok a változás, azóta műhúsok, saláták, gluténmentes opciók is kaphatóak már a gyorséttermekben, a Burger King már külön felhívja a vásárlók figyelmét, hogy csak akkor vegyenek el műanyag tetőket, szívószálat az üdítőikhez, ha tényleg "muszáj."Kíváncsian várjuk, milyen további változásokat hoznak a következő évek környezet- és egészségtudatos követelményei a nagy hamburgeróriások kínálatában és üzletpolitikájában.

Ezt olvastad már az ízHuszáron?

1 igazán meglepő ok, ami miatt sok cég titkolja, hogy környezettudatos

via History of Fast Food

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...