Íztelen, vizes levelek: egy egyszerű megoldás a szomorú saláták megmentésére

Több dolog is van, ami elválasztja a szomorú, szottyos és íztelen salátát a harsány, lédús és gazdag dresszingben úszó levelektől. Az egyik ilyen dolog a víz, ami képes elrontani egy egész tál salátát. Ne aggódjunk, itt a megoldás!

Ha ettünk már kellemetlenül leves, elázott salátát, a problémát valószínűleg a vizes salátalevelek okozták. A legtöbb leveles zöldet alaposan meg kell mosnunk fogyasztás előtt, hogy megszabaduljunk az apró koszszemcséktől, homoktól és egyéb szennyeződésektől. Az elhagyhatatlan lépés után azonban a vizes salátalevelekkel kezdenünk kell valamit, különben az egész étel egy elázott halom levél és nem saláta lesz.

Íztelen, vizes levelek: egy egyszerű megoldás a szomorú saláták megmentésére

Miért rossz a vizes levél?

A legtöbb salátaöntet valamilyen zsiradékot, általában olajat tartalmaz. Az olaj pedig híresen rossz viszonyban áll a vízzel: nevesen a kettő taszítja egymást.

Tehát a vizes salátalevelek „ledobják” magukról a dresszinget, így csupaszon marad az egész tál tartalma.

Ráadásul a nedves zöldekről lefolyó öntet összegyűlik a tál aljában, ahol a nagy mennyiségű olajos-ecetes létől szottyosak lesznek a zöldségek. Így duplán kellemetlen lesz a salátánk: felül üres, alul elázott.

Már a mosás sem mindegy

A legjobb eredmény érdekében mindig aznap vásárolt, friss salátaleveleket használjunk. Ha nagyon tárolni szeretnénk, a készítésig tároljuk hűtőben a zöldséget.

Szedjük külön levelekre a fejet, majd hideg vízben mossuk át alaposan. Amennyire tudjuk, egy szűrőben szabadítsuk meg a víz nagy részétől. Persze nem fogjuk tudni így teljesen megszárítani, de kezdetnek jó lesz.

A szárítás szabályai

Viszont ahhoz, hogy teljesen száraz legyen minden levél, egy kicsit többet kell majd tennünk. A folyamat minimálisan időigényes, azonban ne aggódjunk, amíg a saláta szárad, foglalkozhatunk az étkezés többi részével.

Vegyünk elő egy nagy tálcát, tepsit, és terítsük le egy tiszta, száraz konyharuhával. Egy rétegben fektessük rá a salátaleveleket, majd hagyjuk nagyjából 30 percig a szabad levegőn száradni.

Ha letelt az idő, de még mindig nedves a zöldség, egy másik konyharuhával óvatosan tapogassuk végig a tetejét, hogy így felitassuk a maradék vizet.

Az így kapott, száraz salátát már bátran leönthetjük a legfinomabb dresszingünkkel, és indulhat a vacsoraparti!

Kertész saláta

Finom, laktató saláta ebédre vagy vacsorára. Én cabanossi kolbásszal készítettem ezt a salátát, de elkészíthetjük, másféle száraz kolbásszal is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több harsány, nyári recept vár rád:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...