Újévi morzsaparti: maradékmentő ötletek a húsokra és a sütikre

Az ünnepi időszak lecsengésével a legtöbben már éppen eléggé elteltünk a karácsonyi finomságokkal, így tanácstalanul tologatjuk a maradékokat a hűtőben. Kinek van kedve még egy szelet bejglihez? Készíts a megmaradt finomságokból valami újat – imádni fogja a család!

A legtöbb családban a karácsonyi és szilveszteri nagy főzések sokszor megszaladnak, és több is készül a finomságokból, mint amennyit jóízűen elfogyasztanánk az ünnepek alatt. Veszendőbe hagyni semmiképp se jó a nagy gonddal elkészített ételeket, és ha már a rokonságnak, baráti körnek is ajándékoztunk belőle, két lehetőségünk van. Vagy eljuttatjuk egy rászorulónak a környékünkön, ami most a vírushelyzet miatt meglehetősen problémás, vagy valami új ételt készítünk belőlük, ami tökéletes lehet az újév első napjaiban, amikor se boltba menni nincs még kedvünk, inkább kiélveznénk a szabadság utolsó perceit, csak épp valami új finom ízzel.

Lencséből pástétom

Kezdjük a szilveszteri lencsével, amiből egyes családoknál lehetetlenség túl sokat főzni, annyira imádja mindenki, mások egy-két tányér után megunják, így aztán ott áll a hűtőben egy kis tálkányi finom, fűszeres főzelék, ami már senkinek se kell. A legegyszerűbb megoldás, ha robotgépbe kanalazzuk, és még jobban megfűszerezzük: kerülhet bele mustár, fokhagyma frissen vagy krém változatban, egy kicsi szója- vagy Worchester-szósz, és az egészet lágy krémmé turmixoljuk. Tökéletes hétvégi reggeli, de szendvicsalapnak is megállja a helyét.

Főzelék levessé gazdagítva

A másik megoldás még a háborús idők invenciója: készítsünk a főzelékből levest! A lencséből például egy kis füstölt hús, gyökérzöldségek és tarhonya hozzáadásával pikáns, gazdag leves készülhet, ami egyszerre melegíti  a hidegben, és másnaposságra is csodás gyógyír.

Húsos lencseleves

Magyar lencseragu néven találtam erre a receptre a food.com-on. Ilyenkor mindig kíváncsi vagyok, hogy mi az, amit "magyar" néven el akarnak adni egy külföldi oldalon. Én ugyan átalakítottam ...

Az ünnepi sült átlényegülése

A nagy, ünnepi sülteket sem kell már kisség szikkadtan az utolsó falatig eszegetni. Érthető, ha ezek frissen a legfinomabbak magukban. De ha az ünnepi pulykasültből vagy malacból valamilyen zsiradék és fűszerek hozzáadásával, kis füstölt hússal megbolondítva kiváló húspástétom készíthető, ami akár egy melegszendvics alapja is lehet. De a felszeletelt húst betehetjük egy gazdag szendvicsbe is, ami egy újévi kiránduláson biztosan gyorsan elfogy, sőt a sültekből készülhet házi gyros, tölthetjük tortillába is, de készíthetünk mellé egy fűszeres chilit is, amibe a végén belekeverhetjük a húst, de mellé is feltálalhatjuk feltétként. És ahogy már a lencsénél említettük, egy gazdag levesben új értelmet nyerhet a finom malacsült – felkockázva egyáltalán nem lesz unalmas.

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Zserbó, mézeskalács, bejgli – mi legyen veletek?

Míg a húsból és más főételekből a legtöbben könnyen készítenek valamilyen alternatív, új köntösben tálalt finomságot, az ünnepi aprósütemények és édességek utolsó darabjai sokszor szikkadnak a kamrában és szomorúan várják a sorsukat. Pedig ezekből is lehet finom és újfajta desszertet készíteni, ráadásul igen egyszerűen.

A zserbóból például készülhet zserbógolyó, amit színes cukorszórással, vagy éppen durvára tört törökmogyoróba hempergetve egy teljesen új finomság fogad minket, ha pedig túl száraz lenne a sütemény az összegyúráskor, tehetünk hozzá egy pici tejet, növényi tejet vagy akár vízzel higított lekvárt, de gyümölcslevet is.

New York cheesecake

A New York-i krémsajttortát bátran ajánlom annak is, aki az amerika konyhával szeretne megismerkedni, de annak is, aki csak egy gyors, különleges, de könnyen elkészíthető desszerttel ...

Aranygaluska 1.

Régebben azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések ...

A bejgliből, bár abban azért kételkednénk, hogy tényleg megmarad belőle annyi, hogy egy többemberes adag kijöjjön belőle, de készülhet alternatív guba, de klasszikus felfújt is, ami nem sokban különbözik a gubától, legfeljebb abban, hogy a tetejére kemény habbá vert tojásfehérje kerül. Ugyanígy mindenféle rétegzett, összesütött, vagy krémmel gazdagított édesség elkészíthető a mákos vagy diós bejglivel, a somlói galuska rétegei, az aranygaluska, a kalácspuding, a máglyarakás tésztás összetevőjét a bejglire cserélve csodás új ízkombinációk nyílnak meg előttünk.

A keményre száradt mézeskalácsoknak és vajas kekszeknek pedig egyenesen életmentő funkciója lehet, amikor egy kekszes alapú New York-i sajttortát szeretnénk például elkészíteni, hiszen nincs is annál finomabb, mikor házi keksz kerül az aljára, de a kekszeket ledarálva elkészíthetjük a legfinomabb kókuszgolyót is a megmaradt finomságokból. Sőt, pohárkrémekbe is rétegezhetjük!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...