Őszinte vallomás, én életem első húsz évében egyáltalán nem ettem bolti, zacskózott tökmagot, egészen addig ugyanis kizárólag a nagymamám által készített, sütőben kisütött, és alaposan megsózott tökmagból voltam hajlandó enni.
A Mamáéknál ősszel és télen szinte kivétel nélkül mindig volt egy-egy nagy tálnyi tökmag a konyhában, az étkezőben és a nappaliban kikészítve, a frissen átsült magvakat pedig még forró állapotban csentük el a tepsiről, hogy mikor már egy kicsit is kihűlt, azonnal lehessen enni. Az a tökmag héjastól volt az igazi, a friss és kemény sós réteg olyan ízt adott neki, amit azóta egyetlen bolti változatban sem véltem felfedezni.
Tökmagot márpedig otthon is egyszerűen tudunk csinálni, ráadásul a házi változat sokkal-sokkal finomabb lesz, mintha a már előre elkészített állott és szikkadt bolti opciót választanánk.
Íme néhány tipp, amivel TE is könnyen elkészítheted az ősz egyik kedvenc rágcsálnivalóját:
A sós változat - sokféleképpen
- A tök méretétől és a tökmag mennyiségétől függően készíthetjük sütőben, de akár egy serpenyőben is a tökmagot.
- A tök felvágása után kézzel vagy egy nagyobb kanállal kapargassuk ki a magvakat. Ilyenkor rengeteg hús is odatapad a nyálkás magvakhoz, ezt bő vizes mosással tudjuk eltávolítani.
- Ha ezzel a lépéssel készen vagyunk, egy konyhai papírtörlőkendőre fektessük le egy rétegben az összes magot, kicsit itassuk fel róla a vizet, és 20-30 percig hagyjuk száradni őket a papírtörlőn.
- A sózás a legnehezebb feladat, itt ugyanis saját ízlésünkre kell hagyatkozni. Ha nagyon sósan szereted a tökmagot, akkor sütés előtt kell csak megsóznod, így lesz majd egy gyönyörű és intenzív ízű kérge a tökmag héjának.
- Ha viszont a kevésbé sós változatot szeretnéd elkészíteni, nem kell kiszárítanod a tökmagot, mosás után áztasd be egy órára egy tál sós vízbe.
Máris több választásunk van ahhoz, hogyan folytassuk az elkészítést:
- Ha fazékban szeretnénk elkészíteni, nem is kell megszárítanunk a magvakat, dobjuk be a lábosba, hintsünk rá sót (ha csak 3-4 marék tökmagunk van, és nem szeretnénk túl sósra, elég egy jó púpozott kanál sóval meghinteni, nagyobb mennyiségben duplázzuk meg a só adagját is), öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy az éppen ellepje a magvakat, majd főzzük őket forrástól számítva 10 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 200-210 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük át olívaolajjal, oszlassuk szét a tökmagot egy rétegben a tepsiben, majd pirítsuk kb. 20 percig a magvakat addig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Akár serpenyőben is készíthetünk kisebb adagokat vendégváráshoz. A serpenyőbe két kanál olajat öntünk, rátesszük a magvakat az olajra, szórunk rá két evőkanál sót, jól átforgatjuk az egészet, majd az előző megoldáshoz hasonlóan nagyon kevés vizet (25-30 ml) öntünk a magvakra. Folyamatos rázogatás mellett addig sütjük, míg egy kicsit meg nem duzzadnak és meg nem pirulnak a maghéjak.
Nagyobb mennyiséget sütőben érdemes elkészíteni, szárítás után a már említett módon, sütőpapírra terítsük ki a magvakat egy rétegben, sózzuk meg, és öntsük le kevés olajjal úgy, hogy az minden magot beburkoljon. Nagyjából 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljon.
És ez még nem minden…
A tökmagot is ízesítheted, ha valami újdonságra vágysz: helyezzük a magokat egy lapos, jól megolajozott-vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe! A magokra is csorgassunk egy kevés olvasztott vajat!
180 °C-ra előmelegített sütőben lassan, 30 perc alatt pirítsuk meg a magokat!
Miután elkészült, szórjuk meg a magokat ízesítőkkel, majd további 10-12 percig süssük!
Milyen ízesítőket szórhatunk a tökmagra? A parmezánnal elkevert fokhagymapor jó választás, csakúgy, mint a szerecsendióval, fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szegfűborssal és barna cukorral feldobott fűszerkeverék.
A koriandermaggal, mexikói fűszerkeverékkel megbolondított verzió is isteni, csakúgy, mint a parmezánnal, rozmaring- és chiliporral készült változat.
Édességre vágysz?
Sütés előtt szórd meg a tökmagokat némi fahéjas cukorral! Az elkészült tökmag csodásan karamellizálódik, a fahéjtól egyszerre lesz enyhén pikáns és édes.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: