A sajtokat nagyon sokan szeretjük, és szívesen fogyasztjuk, azonban ha diétázni kezdünk, ez az első tétel, amit lehúzunk a fogyasztható ételek képzeletbeli listájáról. Azonban nem kell mindegyikről lemondanunk, hiszen vannak olyan fajták, amik zsírszegényebbek és fehérjében gazdagabbak, így egy kis odafigyeléssel könnyedén beilleszthetjük a diétánkba. Nézzük, mely sajtokkal dobhatjuk fel a diétánkat.
Mozzarella
A mozzarella lesz az egyik legjobb barátod a diéta alatt, hiszen akár magában is fogyaszthatod, úgy is eltelítődsz vele. De ha ez nem tűnik annyira csábítónak, akkor készíts belőle caprese salátát, vagy dobj fel vele valamilyen húsételt. 21 grammban összesen 62 kalória van, alacsony a zsírtartalma, és magas a fehérjetartalma.
Feta
Ha kicsit markánsabb ízre vágysz, akkor próbáld ki a fetát. Ennek a fajtának kevesebb a kalóriatartalma, mint a mozerellának. Csupán 55 kalória van az előbb említett mennyiségben, és 3 gramm fehérjét is tartalmaz, mégis érdemes óvatosan bánni vele, ugyanis sokkal magasabb a nátriumtartalma, mint más sajtoknak. Bátran dúsítsd vele a salátáidat, vagy dobd fel vele a csirkés ételeidet.
Cottage Cheese
Szinte teljesen elhanyagolható a kalóriatartalma, hiszen 1 adagban (21 gramm) csupán 17,6 kalória van. Teheted salátába, készíthetsz belőle frittatát, de ha nincs sok időd sózva, borsozva rákenheted egy szelet teljes kiörlésű kenyérre is.
Parmezán
Igazán egyedi ízvilágú sajt, ami szinte minden fogást feldob. Bátran használhatjuk, hiszen 21 gramm 66,5 kalóriát tartalmaz, ami nem túl sok, ráadásul tényleg nem kell sokat tenni belőle egy-egy fogásra, erős ízének köszönhetően.
Ricotta
A finom és krémes ricotta csupán 31 kalóriát tartalmaz adagonként. A legjobb, ha különböző zöldségeket töltünk meg vele, hiszen így egy nagyon tápláló, hosszan kitartó fogást kapunk, ami után nem éhezünk meg gyorsan.
Még több fogyókúra: