Apróbb szemekből álló lágy és krémes tejtermék a ricotta. Sokszor a magyar túróhoz hasonlítják, azonban íze kevésbé savanykás, állaga nem olyan darabos. Több országban fellelhető a világon, ahol népszerű a sajtkészítés, a ricotta ugyanis ennek a folyamatnak a maradékmentő hőse. Hogy miért, az mindjárt kiderül.
Hogyan készül?
A legtöbb tejtermék készítése során nagy mennyiségű tejsavó marad, ami kifejezetten értékes. A természet egyik csodája, hogy ebből a visszamaradó folyadékból egy második adag sajtot is ki lehet nyerni. Nem véletlen az elnevezése: magyarra fordítva az olasz ricotta szó annyit jelent: újrafőzött.
A tejüzemekben gyakori ilyen jellegű felhasználása: a savóhoz ecetet, citromsavat vagy más savas hatású dolgot adnak. Az egészet felmelegítik, ekkor a savóban maradt szárazanyag összeugrik, ezt leszűrve keletkezik a ricotta.
Mire használjuk?
Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy a túrót helyettesítjük vele. Ugyanolyan könnyen ízesíthető, ezért csodásan friss és fűszeres szendvicskrémeket készíthetünk belőle.
Mivel textúrája krémesebb, lágyabb, nem kell vele annyit bajlódni, szinte csak hozzákeverünk mindent, és kész is.
A reggeli joghurtot is kiválthatja, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolva kiváló napindító lehet ez a fehérjével teli tejtermék.
Mivel tulajdonképpen egy friss sajtnak számít, könnyebben olvad, mint a túró. Ezért kifejezetten izgalmas csere, ha sajt helyett rántottára, melegszendvicsre szórjuk.
Frissessége kontrasztot nyújt a paradicsom harsány ízéhez, ezért az olasz és amerikai konyhában előszeretettel használják tésztákhoz. Egyes helyeken a pizzára kerül feltétként, sőt, még gnocchit is főznek belőle. Próbáljuk ki legközelebb a lasagne rétegei közé tenni, istenien krémesre sül.
Húsokat, zöldségeket is süthetünk vele, a csirke mellé kifejezetten jól illik. Ilyen esetekben töltelékként használjuk, a szaftos sült csirke és krémes ricotta kombinációja lélegzetelállító.
Sütemények tésztája is lágyabb lesz a tőle. Íze nem erőteljes, citrommal vagy gyümölcsökkel zseniálisan párosítható.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További tejes témák: