Próbáld ki a ricottát, a magyar túró testvérét: tészta és sütemény is készülhet vele

Izgalmas alapanyag a ricotta, rengeteg különböző fogást elkészíthetünk vele. Ismerjük meg a rögös túró távoli rokonát, és azt, hogy mi mindenre képes!

Apróbb szemekből álló lágy és krémes tejtermék a ricotta. Sokszor a magyar túróhoz hasonlítják, azonban íze kevésbé savanykás, állaga nem olyan darabos. Több országban fellelhető a világon, ahol népszerű a sajtkészítés, a ricotta ugyanis ennek a folyamatnak a maradékmentő hőse. Hogy miért, az mindjárt kiderül.

Kóstold meg a ricottát, a magyar túró nemzetközi testvérét

Hogyan készül?

A legtöbb tejtermék készítése során nagy mennyiségű tejsavó marad, ami kifejezetten értékes. A természet egyik csodája, hogy ebből a visszamaradó folyadékból egy második adag sajtot is ki lehet nyerni. Nem véletlen az elnevezése: magyarra fordítva az olasz ricotta szó annyit jelent: újrafőzött.

A tejüzemekben gyakori ilyen jellegű felhasználása: a savóhoz ecetet, citromsavat vagy más savas hatású dolgot adnak. Az egészet felmelegítik, ekkor a savóban maradt szárazanyag összeugrik, ezt leszűrve keletkezik a ricotta.

Mire használjuk?

Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy a túrót helyettesítjük vele. Ugyanolyan könnyen ízesíthető, ezért csodásan friss és fűszeres szendvicskrémeket készíthetünk belőle.

Mivel textúrája krémesebb, lágyabb, nem kell vele annyit bajlódni, szinte csak hozzákeverünk mindent, és kész is.

A reggeli joghurtot is kiválthatja, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolva kiváló napindító lehet ez a fehérjével teli tejtermék.

Mivel tulajdonképpen egy friss sajtnak számít, könnyebben olvad, mint a túró. Ezért kifejezetten izgalmas csere, ha sajt helyett rántottára, melegszendvicsre szórjuk.

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli

A spenótos-ricottás töltelék sok olasz tésztában bizonyított már, ebben a ravioliban is nagyszerű. A könnyű, pillanatok alatt összedobható, friss paradicsomos szósz pedig teljesen ...

Ricottás gnocchi gombaszósszal

Tréfás, hogy a tészta néz úgy ki, mintha gomba lenne, közben a kalaposokat a szószban találjuk. Egy olasz főzős műsorban láttam ezt a receptet, utána fejből próbáltam meg leutánozni, ...

Frissessége kontrasztot nyújt a paradicsom harsány ízéhez, ezért az olasz és amerikai konyhában előszeretettel használják tésztákhoz. Egyes helyeken a pizzára kerül feltétként, sőt, még gnocchit is főznek belőle. Próbáljuk ki legközelebb a lasagne rétegei közé tenni, istenien krémesre sül.

Húsokat, zöldségeket is süthetünk vele, a csirke mellé kifejezetten jól illik. Ilyen esetekben töltelékként használjuk, a szaftos sült csirke és krémes ricotta kombinációja lélegzetelállító.

Sütemények tésztája is lágyabb lesz a tőle. Íze nem erőteljes, citrommal vagy gyümölcsökkel zseniálisan párosítható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tejes témák:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...