Rebarbarát mindenkinek! Itt a friss zöldség, amiről nem is tudod, miért kéne minden nap enned

Az évnek ebben a szakában kapható frissen és ropogósan a különleges rebarbara, melytől bár sokan fanyalodnak, valójában egy nagyon sokoldalú és cseppet sem unalmas zöldség.

Hazánkban még nem örvend túl nagy népszerűségnek a rebarbara, a legtöbben inkább üdítők és fagylaltok ízesítőjeként ismerik ezt a zsenge, hosszúkás és piros zöldségszárat.

Igen ám, a tévhitekkel ellentétben nem gyümölcsről van szó, hanem egy nagyon lédús és vitaminforrásokkal teli zöldségről, amelyet számtalan módon lehet más alapanyagokkal variálni úgy, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabb rebarbarás ételt.

De miért nem szeretik őt sokan?

A rebarbara íze igencsak savanykás, a tavaszi édes gyümölcs- és zöldségdömping során pedig kevesen vannak, akik erre a fanyar és kicsit idegen ízre vágynának. Meglepő lehet, de egyáltalán nem egy távoli országból származó, új típusú zöldségről van szó, az emberiség már több, mint 4500 éve ismeri a rebarbara jótékony gyógyhatásait, a 18. század óta pedig más országok konyháiban nagyon is népszerű alapanyagnak számít.

Epres rebarbara torta

Az egész úgy kezdődött, hogy kedvenc anyósomtól kaptam egy marék rebarbarát, és azt ugye illik felhasználni, mert ha más nem, a gyerekei biztosan lebuktatják az embert... ...

Eper rebarbara turmix

Gyönyörűek a rebarbarabokrok a kertünkben, és az eper-rebarbara kombó mindig nyerő páros. Turmixként még soha nem próbáltam, de bevált. Mivel a rebarbara önmagában elég savanyú, a ...

Rebarbara eper smoothie

Óriásiak a rebarbara bokrok a kertben. Tavaly úgy alakult, hogy semmit nem készítettem belőle, és elhatároztam, hogy idén ez másként lesz. Ez a smoothie az első.

Hogyan érdemes rebarbarát választani?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a rebarbarának csak a szára fogyasztható, az is inkább akkor, ha már elég piros. A növény levele nagyon mérgező, így fogyasztás előtt mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy a levelet egy kis szárral együtt vágtuk le.

Erre a rebarbarára még ráfér a nyírás, a száraknak csak a pirosas részét érdemes elfogyasztani.

Válasszuk azokat a szárakat, amelyek már eléggé pirosak (ezek nem lesznek annyira savanyúak) , és még szépen, keményen és egyenesen pihennek a zöldségespulton. Bár egy kicsit furcsa eljárásnak tűnhet, de teszteljük le a frissességet úgy, hogy egyik körmünket kicsit belevájjuk a rebarbara szárába. Ha nedvedzeni kezd és egy kicsit serceg, akkor valószínűleg érett zöldséggel van dolgunk, ezt már tehetjük is a kosarunkba.

A zöldség 4-5 napig tárolható a hűtőben, pucoláskor érdemes megszabadulnunk a legfelső rétegtől, így talán egy kicsit kevésbé lesz savanyú a zöldség.

HALLGASD meg, hogy nő a rebarbara! Nem viccelünk!

Ezt is olvasd el!

A barbárok gyökereként is ismert zöldséget nem mellesleg saját kertünkben is érdemes ültetni, hiszen egyáltalán nem finnyás növény, a téli hideget és a szélsőséges időjárást is egészen jól viseli.

Vitaminok és tápanyagok

A rebarbara hasznos növényi rostokat és vitamint tartalmaz, magas a B1- és C-vitamin tartalma. A növény igazi foszfor-, magnézium-, kálcium- és káliumforrás valamint szelént is tartalmaz, túl sokat rebarbarát azonban nem érdemes fogyasztani, nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet.

És végül a nagy kérdés: Mit csináljunk belőle?

Mondhatni bármit. A rebarbara tökéletes kombót alkot az eperrel, az almával és a cseresznyével is, finom levest lehet belőle készíteni, sütemény, szörp és kompót alkotóeleme is lehet.

Cseresznye-rebarbaradzsem

A cseresznye túl édes, a rebarbara nagyon savanyú külön lekvárnak. A kettő párosítása ideális. Az egyszerűség kedvéért főzhetjük együtt a cseresznyét és rebarbarát.

Feldolgozáshoz érdemes az angol zellerhez hasonló módon 2-3 cm-es darabokra vágni a szárakat. Ha megfőzzük a rebarbarát, semmiképpen se főzzük tovább öt percnél, mert nagyon hamar képes elfőni. A rebarbara nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldség, de savanyú íze miatt egy kis cukrozás szükséges (a cukrot persze nyugodtan pótolhatjuk mézzel, és más friss gyümölcsökkel is).

Ezeket olvastad már?

via: házipatika, huffpost

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...