Ettől a húsvéti babkatortától a feje tetejére áll a világ

Az biztos, hogy minden alkalom, amikor babka készül otthon, igazi ünnepnap, húsvét közeledtével pedig még egy csavart adhatunk a fordított kalácsnak. Készíthetünk belőle például mennyei tortát vaníliasodóval.

Nincs kétségünk afelől, hogy a hagyományos fonott kalács elengedhetetlen a húsvéti asztalról, ha viszont szeretnénk süteményt és esetleg tortát is sütni, érdemes lehet egyszerre két legyen ütni egy csapásra, és kombinálni a sütit a tortával, illetve a kaláccsal.

Így születhet meg a tökéletes, krémlikőrös vaníliasodóval lelocsolt csokoládés-pekándiós babkatorta, amely nemcsak mutatós, egyszerűen mennyei is. A babka a lengyel zsidó konyha egyik tradicionális süteménye, de egyes források szerint Ukrajnából és a mediterrán térségből is eredeztethető. A puha kelt tészta rétegei között meghúzódó csokis rétegek, az apró pekándiódarabok és a likőrös sodó kombinációja egyenesen észveszejtő, ez rögtön kiderül a videóból, melyben cukrászunk, Flóra készíti el a tökéletes babkát.

Mire lesz szükséged?

A kelt tésztához: 600 gramm finomliszt (plusz a nyújtáshoz), 120 gramm porcukor, 2 tasak (7 gramm) instant élesztő, 1 csipet só, 1.5 dl tej (langyos), 3 db tojás, 170 gramm vaj (olvasztott)

A csokis töltelékhez: 150 gramm vaj, 200 gramm étcsokoládé, 70 gramm barna cukor, 3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 100 gramm pekándió (durvára vágva), 50 gramm étcsokoládé (durvára vágva)

A vaníliasodóhoz: 8 dl tej, 5 db tojássárgája, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1 csomag vaníliás cukor, 80 gramm cukor, 50 gramm étkezési keményítő, 1 dl likőr

Kattints a képre a teljes receptért!

A tésztához összedolgozzuk a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a 3 egész tojást és a langyos tejet. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, és cipót formázunk belőle, majd lefedve 40-50 percig meleg helyen duplájára kelesztjük.

A kelesztés idejének második felében hozzálátunk a csokoládékrém elkészítéséhez. A töltelékhez vízgőz fölött összeolvasztjuk a hozzávalókat, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt rákenjük a tésztára. Érdemes ezzel a munkafolyamattal kezdeni.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 1 centi vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük mindenhol a kihűlt csokoládés krémmel, megszórjuk a durvára vágott pekánnal és az étcsokoládé-darabokkal.

A hosszabbik oldalától elkezdve feltekerjük, majd egy éles késsel hosszában kettévágjuk a tekercset. Próbáljuk meg minél szorosabban összefonni a két rudat, ügyelve arra, hogy a töltelékes rész felfele legyen. Így lesz szép, jellegzetes a babkánk külseje.

A fonatból koszorút formázunk, és határozott mozdulattal áttesszük egy kivajazott-kilisztezett 25 centis tortaformába. Meleg helyen, letakarva még 30-40 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

A vaníliasodóhoz egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét. A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval (kivéve a likőrt). Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítés végett.

Kattints a képre a teljes receptért!

Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.

Közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját. Ezután adjuk hozzá a likőrt, és hagyjuk hűlni.
Szószos kiöntőben szervírozzuk.

A krémlikőrös vaníliasodóval lelocsolt pekándiós-csokoládés babkatorta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...