Bevált házi módszerek a nátha kezelésére

Kevés olyan ember van, aki egy teljes őszi-téli szezont megúszna megfázás nélkül.

A náthát - azaz amit általában megfázásnak nevezünk, holott édeskevés köze van a fázáshoz magához - mindig valamilyen kórokozó okozza, és ha már kialakult, nem igazán van rá mód, hogy azonnal elmulasszuk. Egy német szólás szerint gyógyszerrel egy hétig tart, gyógyszer nélkül pedig hét napig. Szóval, ha elmulasztani nem is, de elviselhetővé lehet tenni, méghozzá a következő jól bevált módszerekkel.

Inhalálás

A nedves, forró gőz belélegzése azért segít a náthán, mert benedvesíti a légutakat, így könnyebben tudunk lélegezni. Gyerekeknek a kamillás gőzt ajánlják, de felnőttek használhatnak mentholt vagy eukaliptuszt is. Egy nagy lábasban forraljunk egy jó adag vizet, tegyük bele a kiválasztott hatóanyagot, és hajoljunk a gőz fölé 10-15 percet. Néhány perc múlva már érezni fogjuk, hogy kidugul az orrunk.

via GIPHY

Mellkas kezelés

Az olyan illóolajakat, mint a menthol vagy az eukaliptusz, a mellkasunkra is kenhetjük, így az illékony vegyületek folyamatosan mennek fel az orrunkba. Ha magunk készítenénk el a kencét, akkor se tegyünk illóolajat közvetlenül a bőrre, mert irritálhatja, hanem keverjük el egy kevés krémben.

Orrzuhany

Ha sós vizes oldattal kimossuk az orrunkat, a kórokozókat kiöblítjük belőle, így könnyebben gyógyul a fertőzés, emellett pedig az orr nyálkahártyának is jót tesz a sóoldat, mert nedvesíti.

via GIPHY

Sok folyadék

Ki gondolná, de már azzal is segíthetünk magunkon, ha egyszerűen csak sok vizet iszunk. A nyálkahártya ugyanis még jobban kiszárad, ha magunk is ki vagyunk száradva. Ha megiszunk két liter folyadékot, amikor náthásak vagyunk, és kerüljük az alkoholt, ami dehidratál, jobb lesz a közérzetünk.

Forró fürdő

A kádban fürdés hasonlóan hat, mint az arc gőzölése, csak sokkal kellemesebb. Ha meg vagyunk fázva, használhatunk olyan fürdősókat, melyek kifejezetten erre lettek kifejlesztve. Általában ezek is eukaliptuszt, citromfüvet és mentholt tartalmaznak.

via GIPHY

Fűszerek

A csípős fűszerektől alapesetben is elkezd folyni az orrunk, tehát, ha el van dugulva, akkor ezek ideiglenesen megszüntetik a kellemetlen tünetet, és legalább evés után kapunk egy kis levegőt.

Emellett azért is érdemes erős fűszereket használni megfázás esetén, mert úgysem érezzük az ízeket, így pedig legalább valamennyit visszakapunk az élményből.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...