Ha meg tudod állni, hogy magában ne ropogtasd el, tucatnyi finomságot készíthetsz belőle!Igazi, nyár eleji csemege a friss, édeskés ezerféleképpen variálható karalábé.
Kora nyári vitaminforrás
Végre eljött az idő, amikor bármihez is nyúlunk a piacon, az egészséges, friss, és tele van vitaminnal. Csupán annyi a dolgunk, hogy lessük a primőröket–és most épp a karalábé hetei jönnek.A karalábé akkor a legjobb, ha friss, gumója még kisebb, könnyen hámozható.
Rengeteg pozitív élettani hatása van:
- erősíti az inmunrendszert,
- javítja a koncentrációkészséget, megköti a szabadgyököket, fokozza a vízkiürülést a szervezetből, védi a sejtfalakat,
- C-vitaminban és ballasztanyagokban gazdag, kalóriában szegény, magas rosttartalmának köszönhetően pedig hamar telít.
Levesszemle
Az igazi hús- és zöldségleves nélkülözhetetlen kelléke egész évben–de amikor friss, érdemes őt megtenni főszereplőnek!
Főzelékre fel!
Amit legelőször érdemes főzni a karalábélól, az a főzelék. Nem szabad sokáig főzni, maradjon roppanós és vitaminokban gazdag!
Karalábéfőzelék receptek itt >>
Töltve, rakva, csőben sülve
Ha a leves és a főzelék nem tartozik a kedvenceink közé, töltsük meg, süssük csőben vagy keverjünk belőle krémet–a karalábé olyan sokoldalú, hogy napokig elélhetünk rajta anélkül, hogy kétszer ugyanazt ennénk!