Hol vegyem? Milyet válasszak? Be kell áztatni sütés előtt? Ha igen, mikor és mennyi időre? És hogyan irdaljam be? Megannyi kérdés felmerülhet, ha otthon készíted az őszi-téli időszak talán legkedvesebb, legnosztalgikusabb házi ropogatnivalóját, a sült gesztenyét.
A sült gesztenye elkészítése egyre több háztartásban történik házilag, hiszen az utcai árusok megfizethetetlen összeget kérnek egy-egy zörgős, papírzacskós kis csomagért.
Összeszedtünk pár jótanácsot nektek gesztenyesütés-témában, hála a SóBors cikkének, és egy saját videót is mutatunk az elkészítéshez!
A legfontosabb szabályok és tippek, amelyek mentén érdemes haladni, hogy kellően ropogós, belül mégis puha, aranybarnára sült, helyes és illatos kis gesztenyéket kapjunk, a következők:
Külcsín:
- vásárláskor figyeljünk rá, hogy kemény, sötétbarna szemeket válogassunk
- semmiképp se legyenek lukacsosak vagy túl könnyűek súlyra (az kukacra utalhat)
- ne lehessen összenyomni a gesztenyéket, ne legyenek foltosak, ráncosak
Irdalás, hogy ne száradjon ki
Ránk van bízva, de sokak szerint még az áztatás előtt érdemes bevagdosni a szemeket, hogy rendesen megpuhuljanak sütéskor, és ne legyenek szárazak. Tény, hogy vannak, akik megfordítják a sorrendet (lásd a lenti videóban is).
Irdaláskor ejtsünk a gesztenyék domború felén egy X-alakú vágást, hogy sütés közben szépen kinyíljanak, és ki lehessen őket varázsolni a héjukból.
Áztatás
A legjobb, ha egy egész éjszakára vízbe áztatjuk a beirdalt szemeket, de az se baj, ha csak pár órára. A lényeg, hogy semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést!
Sütés
Süssük a bevagdosott, áztatástól előpuhult kicsiket kb. 250 fokon 25-35 percig, az se baj, ha a héjak megfeketednek.
+ 1 tipp a puhaságért: a sütő aljába tehetünk egy tepsit vízzel töltve, hogy még több pára legyen a sütőben!
Nézzétek, hogy készült nálunk, pontos receptet itt találtok:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több tipp itt: