Ezekre a lisztekre cseréld le a fehéret, ha fogyni akarsz

Szerencsére a fehér liszt könnyen helyettesíthető a diéta során, hiszen remek alternatívái vannak, melyek ízben és állagban is hasonlítanak rá.

A diéták egyik első pontja, hogy hagyjuk el a fehér liszttel készült ételeket, ezzel azonban rengeteg finomság kiesik, ami igencsak megnehezíti az életünket. Ráadásul az sem segít, hogy ezáltal házon kívül is nehezebb lesz enni a barátainkkal, hiszen a legtöbb vendéglátóhelyen igencsak kedvelt alapanyag a sima liszt. Persze manapság már könnyedén felkereshetünk olyan éttermeket, melyek száműzték a glutént a konyhájukból.

Ezekre a lisztekre cseréld le a fehéret, ha fogyni akarsz

De mi történik akkor, ha otthon szeretnénk jókat enni, és olyan ételeket is el akarunk készíteni, melyeknek egyik alapösszetevője a fehér liszt? Szerencsére akad néhány nagyon jó helyettesítője a fehér lisztnek, amivel nem kell a teljes receptet újraírnunk, mégis finom és megfelelő állagú lesz a végeredmény.

Teljes kiőrlésű tönkölyliszt

A teljes kiőrlésű lisztek hántolatlan gabonából és csírából készülnek. A maghéj és a csírák feldolgozása magasabb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú őrleményt eredményez, ezért ennek fogyasztása jóval egészségesebb, mint a fehér lisztté. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek magasabb a zsírtartalma, ezért avasodásra hajlamosabb, rövidebb ideig lehet tárolni.

Toszkán csokoládétorta

Ez a recept osztatlan örömet okozott mindkét Országunkban :), gyerekek és felnőttek között egyaránt.  Eredetileg a kapott receptem 30 dkg cukrot és 6 tojást ír. De mi nem rajongunk ...

A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek íze kissé savanykás. Ugyanúgy felhasználható, mint a fehér liszt, süthetünk, főzhetünk vele tulajdonképpen bármit, amihez liszt szükséges.

Zabliszt

A zabliszt B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert, és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében.

A zabpehelyből, őrléssel készül a zabliszt is, amelyet felhasználhatunk sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítéséhez, illetve ételek sűrítéséhez egyaránt. Amennyiben kenyeret, pékárut készítünk, akkor az alapvetően sikérmentes zablisztet más, sikért tartalmazó liszttel szükséges keverni.

Rozsliszt

A rozsliszt tökéletesen helyettesíti a fehér lisztet, melyet a legtöbbször kenyérsütéshez használják, de sütemények alapja is lehet. Az alaprecepteknél 1/3 arányban szokás a búzalisztet helyettesíteni vele.

Kutatások szerint a teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyerek bizonyítottan fogyást támogató hatással bírnak, emellett kiemelkedő mangán-, rost- és riboflavinforrások. Ezen kívül alacsony glikémiás indexük van, így nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszan elnyúló teltségérzetet okoznak.

Hajdinaliszt

Mivel a hajdinaliszt nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Természetesen mindenkinek nagyon ajánlott, hiszen számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Magas a flavonoidtartalma, amely a C-vitamin felszívódását segíti a szervezetben, jelentős magnéziumtartalma megakadályozza a magas koleszterinszint és vérnyomás kialakulását, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert. Antioxidánsokat is tartalmaz, és alacsonyan tartja a vércukorszintet. Az ételeknek érdekesen finom, friss, diós ízt ad.

Hajdinás blini

Tradicionális orosz palacsinta hajdinalisztből, élesztővel. Feltétnek én füstölt tokhalat használtam, de isteni lazaccal, heringgel vagy bármilyen más hallal is. Sőt, mivel a tészta ...

Forrásunk volt.


Még több fogyókúra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...