Erre csörög a fánk!

Életem első komoly balhéja a nagymamámmal a csöröge miatt történt. Egy hideg téli napon fánkot ígért uzsonnára én egész nap készültem lélekben, és egész mást kaptam.

{ GALÉRIA = title:Cs%C3%B6r%C3%B6gef%C3%A1nk%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Előre elképzeltem, hogyan tömöm majd édes baracklekvárral a pufi szalagos fánkokat. Így aztán mikor a délutáni szunya után lapos, cakkos szélű, porcukros csörögét kaptam, összevontam a szemöldökömet, és nem voltam hajlandó megkóstolni sem az ismeretlen édességet.

Csöröge, Te Drága!

Hogy milyen rosszul tettem, arra csak évekkel később jöttem rá, mikor – elfeledve az engem ért sérelmeket – először haraptam bele a porhanyós, ezer darabra omló forgácsfánkba. Őcsörögesége egyébként Erdélyből származik, de a 19. századtól kezdve mindenhol kedvelt csemege volt farsangkor és lakodalomkor. Ünnepi jellegét nem hozzávalóinak drága mivolta, hanem a sütéséhez használt zsír határozta meg. A fánk sütéséhez ugyanis tetemes mennyiségű zsírra volt szükség – amit az egyszerű ember csak lakodalomkor, illetve farsangkor engedhetett meg magának – mikor a disznóvágások friss eredménye óriási bödönökben pompázott a kamrában.

Ahány ház, annyi....

Rengeteg módon készítik, van, aki egész tojásból, van, aki csak sárgájából, egyes tájakon tesznek bele tejfölt, megint máshol fahéjat. Van, ahol „csomózzák”, máshol csak rombuszokra vágják. Hogy hogyan készítjük, annak csak emlékeink, és fantáziánk szabhat határt, én most egy egyszerű, gyors verziót mutatok be nektek. Egy a lényeg: az igazi, finom csöröge, miután frissen halomba szedtük és porcukorral megszórtuk, valóban csörgő hangot ad!

A csörögefánk receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...