churut

Így készül az ángádzsábur, az erdélyi örmény konyha legízletesebb levese

Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. Az ángádzsábur igazi ünnepi leves, melyet a helyiek is különleges alkalmakkor készítenek, és ami valójában füllevest jelent a belefőzött "tésztafülecskék" nyomán. A helyi churut beszerzése után pedig nem volt kétség, hogy én is elkészítem ezt a pompás levest.

Hering András

Bemutatkozik az erdélyi churut, a leveseid új kedvenc ízesítője

Erdély gasztronómiája csak az elmúlt években kezdett a nagyobb nyilvánosság rivaldafényébe lépni, egyre többen megismerkednek a tradicionális fogásokkal, elkészítési módszerekkel és alapanyagokkal. Persze ettől függetlenül a konyha szinte minden eleme többszáz-többezer évre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A churut (ejtsd: hurut) is ilyen: az örmények tradicionális ízesítője abszolút a múltból jön, mégis minden modern konyhában ott a helye!

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...