Szárított fűszerpaprika

Szárított fűszerpaprika

Leírás

Nagyszüleink még lecsíptek egy paprikát a füzérről és beletördelték a levesükbe, pörköljükbe, vagy szószos egytálételükbe. Ma inkább díszítésként, jelképként jelenik meg a csodás paprikafüzér boltokban, piacon, éttermekben, konyhákban. Ami nem változott: a fűszerpaprika – legyen csípős vagy édes – a magyaros ételek elkészítésének elengedhetetlen kelléke maradt. Napjainkban leginkább őrölt változatát használjuk, fogyasztjuk. Az ételek gusztusos, piros színét és kellemes csípős fűszerhatását adja. A legjobb fajták Szegedről és Kalocsáról származnak, ahol paprikaőrlő malmokban állítják elő. A paprika csípős ízét a kapszaicin vegyület okozza, amely megtalálható számos más fűszerben is. A paprikát kezdetben borspótló fűszerként használták a XVIII. század végén, majd az 1831. évi kolerajárvány idején megelőző gyógyszerként terjedt el. Ezt követően először az alföldön vált ismertté mint a pörköltalap elengedhetetlen kelléke.

Mikor vegyem

Bármikor

hogyan tároljam

Száraz helyen

100g Szárított fűszerpaprika

fehérjetartalom

14.14 g

zsírtartalom

11.601 g

szénhidráttartalom

53.99 g

víztartalom

11.24 g

gramm szárított fűszerpaprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

314 mg

Kalcium

229 mg

Magnézium

178 mg

Nátrium

68 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

2.141 g

Kolin

51.5 mg

E vitamin

29.1 mg

Béta-karotin

26162 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.14 g

Zsír

telített zsírsav

2.14 g

egyszeresen telített zsírsav

1.695 g

többszörösen telített zsírsav

7.766 g

ásványi anyagok

Kalcium

229 mg

Vas

21.14 mg

Magnézium

178 mg

Foszfor

314 mg

Nátrium

68 mg

Cink

4.33 mg

Réz

0.713 mg

Mangán

1.59 mg

Szelén

6.3 µg

szénhidrát

rost

34.9 g

cukor

10.34 g

víz

11.24 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.33 mg

Riboflavin - B2 vitamin

1.23 mg

Niacin - B3 vitamin

10.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.51 mg

Folát

49 µg

Kolin

51.5 mg

Alfa-karotin

595 µg

Béta-karotin

26162 µg

Béta-kriptoxantin

6186 µg

Lutein+zeaxantin

18944 µg

E vitamin

29.1 mg

K vitamin

80.3 µg

A vitamin

2463 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

2.141 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...