Feketegyökér

Feketegyökér

Leírás

(Scorzonera hispanica) Európában őshonos, kevésbé ismert gyökérzöldség. Legkorábban a XVI. századból származó feljegyzésekben szerepel, előtte valószínűleg nem is termesztették. Magyarországban hegyvidéki tisztásokon és irtásréteken vadon is előfordul. Az 50-es évekig gyakran előfordult az alföldi piacokon, napjainkban csak elvétve találkozhatunk vele. Akár 25-40 cm hosszúságúra is megnövő, egyenes, elágazásmentes gyökerei spárgavastagságúak és a héjuk fekete. Magas a fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma. Jelentős mennyiségű ásványisót (káliumot, káciumot, foszfort és vasat) tartalmaz. Felhasználása megegyezik a spárgáéval. Fogysztása rendkívül egészséges, főleg a téli és koratavaszi időszakban.

Mikor vegyem

Télen és kora tavasszal.

hogyan tároljam

A gyökereket rendszerint még némi földdel a héjukon tudjuk megvásárolni. Így a hűtőszekrény zöldségrekeszében egy-két hétig is eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk le róla a földet, és gumikesztyűben, folyó víz alatt hámozzuk meg, mivel a gyökérből ragadós lé folyik ki. A megpucolt gyökereket azonnal citromos vízbe kell tenni, hogy ne barnuljanak meg.

100g Feketegyökér

fehérjetartalom

3.3 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

18.6 g

víztartalom

77 g

gramm feketegyökér?

Top ásványi anyagok

Foszfor

75 mg

Kalcium

60 mg

Magnézium

23 mg

Nátrium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.277 g

C vitamin

8 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.371 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.3 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

60 mg

Vas

0.7 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

75 mg

Nátrium

20 mg

Cink

0.38 mg

Réz

0.089 mg

Mangán

0.268 mg

Szelén

0.8 µg

szénhidrát

rost

3.3 g

víz

77 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.371 mg

Folát

26 µg

C vitamin

8 mg

B6 vitamin

0.277 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...