Már a zsírszegény tejtermékeket sem élvezhetjük büntetlenül

Összefüggést találtak a zsírszegény tejtermékek fogyasztása és a Parkinson-kór kialakulása között.

A jóból is megárt a sok – a közhellyé satnyult bölcs kifejezés, most kiderült, a zsírszegény tejtermékekre is igaz: a túlzott fogyasztásukat a Harvard Egyetem kutatóinak sikerült összekötni a Parkinson-kór kialakulásának nagyobb kockázatával. A kutatásról a tanulmány a Neurology szakfolyóiratban jelent meg.

Már a zsírszegény tejtermékeket sem élvezhetjük büntetlenül

A Harvard Egyetem Chan Közegészségügyi Karának kutatói szerint a napi három vagy több adag alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztása nagyobb mértékben növeli a Parkinson-kór kockázatát, mint napi egyetlen adag elfogyasztása ugyanezekből az ételekből.

Hasonlóképpen, az a személy, aki naponta egy adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyaszt, nagyobb valószínűséggel lesz parkinsonos, mint az, aki csak egy adagot fogyaszt egy héten. Persze az arányok mások.

A szerzők azután jutottak következtetésükre, hogy hatalmas mennyiségű, körülbelül 25 évre vonatkozó adatot vizsgáltak meg a Nurses’ Health Study felmérésből. A több mint 80 000 nőtől és 48 000 férfitól származó étrendi felméréseket és egészségügyi információkat kutatási célokra szabadon fel lehet használni. A kutatók azt találták, hogy a vizsgálat során 1036 résztvevőnél diagnosztizáltak Parkinson-kórt.

A kutatók ezután megvizsgálták, hogy a résztvevők közül ki milyen tejterméket fogyasztott, és hogy ez összefüggésben állt-e a betegség kialakulásával. Érdekes módon a zsíros tejtermékeket fogyasztóknál nem találtak kapcsolatot a Parkinson-kórral, azok azonban, akik naponta legalább három adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek a betegségben, mint azok, akik napi egy adagnál kevesebbet fogyasztottak.

Eközben azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, 39 százalékkal nagyobb volt a betegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egy egész héten egy adagnál kevesebbet ettek.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: ez még nem azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékektől Parkinson-kóros lesz az ember, sokkal inkább azt, hogy van valamiféle összefüggés a tejtermékfogyasztás és a betegség kialakulása között, ami további vizsgálatokat igényel.

Forrásunk volt.


Még több a tejtermékfogyasztásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...