Így zavarják éjszakai nyugalmunkat a zsíros ételek

Még egy ok, hogy az egészséges étrendeket kövessük: rágcsálókísérletekből kiderült, hogy a magas zsírtartalmú ételek összezavarhatják a szervezet belső óráját, ezzel pedig hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

A nagyon zsíros ételekről lépten-nyomon kiderül valamilyen új riasztó tény. Az ember belső órája, vagyis a cirkadiánritmusa szabályoz rengeteg testi folyamatot, azt is többek között, hogy mikor lesz álmos, illetve mikor éhezik meg. Rágcsálókísérletek most kimutatták, hogy az egerek belső órájában komoly változások mennek végbe, ha nagyon zsíros ételeket tartalmazó diétán tartják őket.

A magas zsírtartalmú étrend összezavarhatja a belső óránkat

Mi történik a fejünkben?

Az agytörzsben található speciális idegsejtek meglepő módon szabályozzák a cirkadiánritmust, már ami a nappali és éjszakai sejtaktivitást jelenti. Ezeket az idegsejteket szakértők cirkadián oszcillátoroknak is szokták nevezni. A rágcsálóknál a hipotalamusz az az agyrégió, ami ezeket az idegi aktivitásokat értelmezi, és irányítja a testet ennek megfelelően. A szervezetben azonban más oszcillátorok is léteznek, és bár az agytörzsieket főként a fény változása irányítja, a többiek más ingerekre is reagálnak.

A kutatás eredményei

Mint ahogy az a friss lengyel kutatásból kiderült, többek között arra is, hogy mit eszünk. A kísérletben résztvevő patkányokat 2-3, esetleg 4 hétig is magas zsírtartalmú, illetve normál, egészséges étrenddel etették.

A kutatók megfigyelték, mennyit ettek a patkányok, a 24 óra alatt hogyan osztották fel a rendelkezésre álló ételt, illetve hogy mennyi a súlyuk.

Az eredmények megdöbbentették a kutatókat: a magas zsírtartalmú étrenden élő patkányok eleinte kevesebbet ettek, mégis több kalóriát vittek be, idővel azonban megnövelték a fogyasztásukat az esti órákban, és napközben is plusz kalóriákat vittek be. Egy idő után ezek a rágcsálók súlyban is növekedtek, de a hízás egészen addig nem indult meg, amíg a cirkadiánritmusban, azaz az étkezések időpontjában nem állt be változás.

A patkányok egyébként általában éjszaka esznek, most azonban napközben is nassolni kezdtek, és inkább ettek, mint hogy pihenjenek.

A szakértők úgy gondolják, hogy az agytörzsi idegsejtek aktivitása változott meg, és ez vezetett a hízáshoz.

Forrásunk volt.


Az egészséges alvásról olvashatsz itt is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...