Zsiradékkalauz

Számodra is örök dilemma, mit használj sütéshez-főzéshez: zsírt, olajat, vajat vagy margarint? Hogy könnyebben dönts, segítünk eligazodni a zsírok világában, sőt még tippeket is adunk!

A fenti kérdésre egyértelmű válasz nem létezik, viszont jó, ha tisztában vagyunk vele, melyik zsiradék mire való, mitől lesz omlós a sütemény tésztája, és hogy vannak zsírok, amelyeket jobb, ha messziről elkerülünk.

A telítetlen, a telített és a transz

Vagyis a jó, a rossz és a legrosszabb zsírsavak. A zsírt étrendünkből száműzni nem szabad (és nem is lehet), hisz létfontosságú vitaminok (mint pl. az A-, D-, E- és K-vitamin) csak zsírban képesek oldódni és felszívódni. Ám közel sem mindegy, hogy az egészségre jótékony hatású, telítetlen cisz zsírok segítik őket, vagy a már veszélyesebb, telített zsírsavak. A minél nagyobb mértékű egyszeresen vagy többszörösen telítetlen cisz zsírsavbevitel mellett (pl. olívaolaj, lenmag-, repceolaj), mértékkel használhatunk állati eredetű zsiradékokat is. A titok a zsírfogyasztás megfelelő arányában rejlik, vagyis a lényeg, hogy döntő többségben az előbbiekre essen választásunk, jóval kisebb mértékben nyúljunk az utóbbiakhoz, a transzzsírsavakat (mesterséges „zsírféleségeket”) pedig próbáljuk meg teljességel kiiktatni életünkből/ételeinkből.

Wiener schnitzel

A fáma szerint ezt az ételt, a száznapos borjú combjából (a császári részéből) kell készíteni. A combot sikerült beszerezni, de a borjú születési anyakönyvi kivonatát, többszöri ...

Konyhai megfontolások és tippek

Az egészségügyi szempontok mellett nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy mivel készítve a legfinomabb az adott étel.

  • A magyaros ételek szinte kivétel nélkül zsírral készítve a legízletesebbek, elég csak a pörköltre gondolni. (Meg se forduljon a fejünkben olívaolajon készíteni a pörköltalapot.)
  • A rétes tésztájába is elengedhetetlen egy kanálka zsír, akkor lesz az igazi.
  • Ahogy az omlós tészta a zsírtól lesz valóban porhanyós.
  • A zsírral készített sütemények tovább frissek maradnak, hisz a zsír megakadályozza a tészta kiszáradását.
  • Sokan a disznózsíron sütött rántott húsra esküsznek, ám ha szívesebben sütjük olajban, használjunk magasabb égési pontú olajat, például mogyoróolajat.
  • Némi olvasztott vajat keverve a palacsintatésztába, nemcsak finomabb lesz a palacsinta, nem is ragad le sütéskor.
  • A sütemények tésztájához adott vajtól puhább lesz a végeredmény.
  • Ropogósabb lesz a pogácsa, ha vajat és zsírt is adunk a tésztához a következő arányban: 75% vaj, 25% zsír.
  • Főzz vajjal! A vajat nemcsak sütéskor használhatjuk, hanem főzhetünk is vele, ahogy az indiai konyhai is előszerettel használja főzéshez a vajat, tisztított formában (ghí). Érdemes egyszer a rántott húst tisztított vajban sütve is kipróbálni. Vigyázat, függőséget okoz!

Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)

Gyermekkorom nagy kedvence ez a süti. Igazi házi finomság, amit anyukámtól tanultam. Mindig télen készítettük, mert a tésztának ugyanúgy jót tesz a hideg, mint a hájas tésztának. Az ...

Házi meggyes rétes

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte ...

SZ

Vaj mindig legyen otthon! >>

Így használd az olajat! >>

Ne félj a zsírtól! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...