A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

A legfinomabb és legkülönlegesebb megoldások néha kényszerből születnek. Ennek a zseniális olasz zsemlemorzsának is ez a története.

Tésztát szinte minden héten eszünk, ezért nem árt időnként feldobni valamivel, nehogy ráunjunk. Legegyszerűbb a feltétekkel variálni, hogy a recepthez ne is kelljen hozzányúlni. Az elsőszámú feltét a sajt, pedig annyi más lehetőségünk is van: például az olasz zsemlemorzsa, vagyis pangrattato.

A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

Mi is ez tulajdonképpen?

A pangrattato szó lefordítva annyit jelent: reszelt kenyér. A mendemonda szerint az olasz zsemlemorzsát a szegények parmezán sajt helyett tették a tésztájukra, hogy mégis legyen valami a tetején.

Amennyire a szegények eledeleként indult útjára, azóta annyira kinőtte ezt a szerepet. Abszolút különlegességnek számít, és ha nem is sajt helyett, de vele együtt nagyon ajánlott kipróbálnunk.

Hogyan készül?

A legjobb eredmény érdekében használjunk egy nagyobb darab száraz, szikkadt kenyeret. Ha csak friss van otthon, megpiríthatunk pár szeletet a morzsa kedvéért, de a recept elsősorban maradékmentésre szolgál.

A száraz kenyérből aprítógépben csináljunk durva morzsát. Tényleg akkor jó, ha vannak benne kisebb-nagyobb darabok, nem túl homogén az egész.

Ezen a ponton tesszük különlegessé: különféle hozzávalókkal tudjuk ízesíteni. Zöldfűszerekkel, fokhagymával, citromhéjjal gazdagítsuk. Mehet hozzá olajbogyó, szardella, ezektől mind elképesztően olasz íze lesz. Persze, ha más világot akarunk vele megidézni, használhatunk más fűszereket is (akár magyaros is lehet).

Miután kellően megbolondítottuk, tegyük az aprítógép tartalmát egy száraz serpenyőbe és pár percig pirítsuk az egészet, amíg ropogós nem lesz.

Miért zseniális?

A morzsával egyrészt plusz ízeket hozunk a tésztaétel mellé: mivel intenzíven fűszereztük, minden falattal újabb és újabb élményben lesz részünk.

Ezen kívül a ropogós darabkák magukba fogják szívni a tésztaszószt, így semmi nem marad a tányéron. A kisebb morzsák ugyan eláznak, de azok, amelyek egyben maradnak, szinte robbanni fognak a szánkban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyszerű hozzávalókkal felturbózott ételek:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...