A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

A legfinomabb és legkülönlegesebb megoldások néha kényszerből születnek. Ennek a zseniális olasz zsemlemorzsának is ez a története.

Tésztát szinte minden héten eszünk, ezért nem árt időnként feldobni valamivel, nehogy ráunjunk. Legegyszerűbb a feltétekkel variálni, hogy a recepthez ne is kelljen hozzányúlni. Az elsőszámú feltét a sajt, pedig annyi más lehetőségünk is van: például az olasz zsemlemorzsa, vagyis pangrattato.

A „szegények parmezánja” minden tésztát gazdagabbá tesz

Mi is ez tulajdonképpen?

A pangrattato szó lefordítva annyit jelent: reszelt kenyér. A mendemonda szerint az olasz zsemlemorzsát a szegények parmezán sajt helyett tették a tésztájukra, hogy mégis legyen valami a tetején.

Amennyire a szegények eledeleként indult útjára, azóta annyira kinőtte ezt a szerepet. Abszolút különlegességnek számít, és ha nem is sajt helyett, de vele együtt nagyon ajánlott kipróbálnunk.

Hogyan készül?

A legjobb eredmény érdekében használjunk egy nagyobb darab száraz, szikkadt kenyeret. Ha csak friss van otthon, megpiríthatunk pár szeletet a morzsa kedvéért, de a recept elsősorban maradékmentésre szolgál.

A száraz kenyérből aprítógépben csináljunk durva morzsát. Tényleg akkor jó, ha vannak benne kisebb-nagyobb darabok, nem túl homogén az egész.

Ezen a ponton tesszük különlegessé: különféle hozzávalókkal tudjuk ízesíteni. Zöldfűszerekkel, fokhagymával, citromhéjjal gazdagítsuk. Mehet hozzá olajbogyó, szardella, ezektől mind elképesztően olasz íze lesz. Persze, ha más világot akarunk vele megidézni, használhatunk más fűszereket is (akár magyaros is lehet).

Miután kellően megbolondítottuk, tegyük az aprítógép tartalmát egy száraz serpenyőbe és pár percig pirítsuk az egészet, amíg ropogós nem lesz.

Miért zseniális?

A morzsával egyrészt plusz ízeket hozunk a tésztaétel mellé: mivel intenzíven fűszereztük, minden falattal újabb és újabb élményben lesz részünk.

Ezen kívül a ropogós darabkák magukba fogják szívni a tésztaszószt, így semmi nem marad a tányéron. A kisebb morzsák ugyan eláznak, de azok, amelyek egyben maradnak, szinte robbanni fognak a szánkban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyszerű hozzávalókkal felturbózott ételek:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...