A zselétől a mousse-ig: ezek a legmenőbb tortatrendek napjainkban

Lássuk, hogyan alakult a torták divatja a modern korban.

A torták és egyéb népszerű desszertek végigkísérik az emberiség történetét, de mint a világon minden, ezek is folyamatos változáson és persze fejlődésen mennek keresztül.

Kis tortatörténelem

Kezdjük az ötvenes éveknél, amikor azok a torták élték virágkorukat, amelyeket fejjel lefelé kellett megsütni. A fordított torták persze ma is nagyon mennek, elsősorban az otthoni sütők körében, de bizonyos változataik már a 19. században is léteztek. Ezeket a desszerteket a tetejükön található gyümölcs határozza meg leginkább: az ötvenes évek Amerikájában az ananász volt a legnagyobb sláger, manapság inkább a citromos verzió tarol.

A hatvanas években betört a piacra a zselé, és egy ideig uralta a népszerűségi listákat. Akkoriban zselédesszertet kínálni szinte státusszimbólum is volt, hiszen ez azt jelentette, hogy a vendéglátónak van otthon hűtője, ami akkoriban nagy dolog volt. A zselék szerepe mára teljesen megváltozott. A hatvanas évekbeli verzió már nem menő, de maga a műfaj egyáltalán nem veszett el, sőt, megágyazott magának a csúcsgasztronómiában. Számos nagyon jó étteremben készítenek zselés falatokat, akár édeset, akár sósat, sőt, néhány éve az alkoholos verziók is nagy slágerek.

Ki gondolná, hogy répatortát a világ gasztronómiailag fejlettebb részein már a hetvenes években is készítettek? Míg hazánkban a híres nyuszis viccben maga a répatorta is csak vicc volt, a ma már itthon is klasszikus desszertet Amerikában azzal a szlogennel árulták ötven éve, hogy nagyon egészséges...

A sajttorta „világpremierje” nagyjából a kilencvenes évek közepére esett. A New York-i sajttortát különben ugyanaz találta fel, mint a Reuben szendvicset, amely óriási népszerűségnek örvend a barbeque kedvelőinek körében. A sajttorta azóta önálló életre kelt, millió változatban készül a világ minden pontján, és a maga műfajában utánozhatatlan.

De elég a történelemből, nézzük, manapság milyen tortatrendek uralkodnak a piacon.

Új textúrák a tortában

Régebben nagyjából az volt a képlet, hogy piskóta és krém váltogatja egymást egy tortában, a tetején és az oldalán pedig valami krém van. Ez a képlet ma már nem ilyen egyszerű, és a cukrászok szeretnek játszani a textúrákkal, amikor tortakészítésről van szó. Nagy népszerűségnek örvend például a mousse torta, amely egy sokkal lágyabb, könnyedebb hab, mint a korábban ismert krémek, viszont végtelen számú verzió készülhet belőle. Egy modern tortában szinte bármilyen réteg megjelenhet, a krémek között egészen lágy vagy épp tökéletesen ropogós részek is helyet kaphatnak.

Színek reneszánsza

Nagyjából húsz évvel ezelőtt a torták idehaza némileg unalmas képet mutattak. A már említett piskóta-krém rétegezés egyhangúsága mellett a színek sem voltak a toppon. A torták vagy csokiból vagy gyümölcsből készültek, és eléggé ugyanúgy néztek ki. Aztán jött az új őrület, az ételszínezékek fénykora, ekkor jelentek meg a szivárvány torták, és készültek piskóták és krémek a leglehetetlenebb színekben. Ma már sokan (joggal) ódzkodnak a mesterséges színezékektől, színekre azonban van igény, ezért a cukrászoknak meg kellett tanulniuk természetes, mégis gyönyörű színekben pompázó tortákat készíteniük.

Szilárd, mint a beton

A betontorták egészen új dimenziót nyitottak az Instagram és a Pinterest világában, jöttek, láttak és győztek. Ezek a mértani pontossággal előállított, gyönyörű és teljesen szabályos torták egy időben az esküvők legnagyobb kedvencei voltak. A kifinomultság, a letisztultság és a precizitás csúcsai, és ma már persze nemcsak a beton árnyalataiban hódítanak. A betontorta készítést érdemes profikra bízni, otthoni körülmények között nem garantál sikerélményt készítőjének.

Desszertslágerek tortaformában

Manapság már bármiből lehet torta. Na jó, ez nem teljesen igaz, de tény, hogy a korábban olyan szigorúan értelmezett szabályok ma már senkit sem érdekelnek. Népszerű trend például az, hogy kedvenc süteményeinket torta formájában is elkészítjük. Ami kicsiben működik, miért ne működhetne nagyban is?

Ahogyan a tarte-ok működnek torta méretben, úgy igaz ez a mille feuille műfajára is. A krémes tésztája kiváló alapja lehet egy tortának is, a töltelékkel pedig nagyon szépen lehet játszani, hogy esztétikai élményt is adjon a desszert.

Ugyancsak jól mutat a profiterol, ha nem pohárban kapjuk meg egyszemélyes adagokra kiadagolva, hanem tortaként.

Mentes torták

Napjainkban szinte alap, hogy a legfinomabb desszertek mentes változatban is elérhetőek legyenek. A mentes cukrászat virágzását éli, és ma már számos lehetőségünk van igazán finomat enni akkor is, ha egy vagy több összetevőt kerülnünk kell. Manapság egy vegán torta ugyanolyan élvezetet nyújt, mint egy tejes-vajas sütemény, és a gluténmentes édességek is elképesztő színvonalon készülnek.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...