Ezért teszi jóval termékenyebbé a kertet a zöldtrágyázás

Régi-új módszer a zöldtrágyázás, amit annak idején előszeretettel alkalmaztak a mezőgazdaságban, mostanában pedig újra előkerült: javítja a talaj termékenységét, szerkezetét, de jó a környezetnek és a gazdáknak is.

Mi is az a zöldtrágya?

A zöldtrágyázás során úgynevezett zöldtrágyanövényeket használnak, melyek lebomlásuk során nitrogénnel, foszforral és egyéb tápanyagokkal dúsított, tápláló biomasszát juttatnak a talajba - ilyen növény többek közt a mustár, a hüvelyesek vagy a hajdina - írja a Sokszínűvidék.

A zöldtrágyázás jóval termékenyebbé teszi a kertünket

Előnyei

Talajjavítás

Ezen hasznos növények gyökerei mélyre fúródnak, lazítva a talajt és annak áteresztőképességet, emellett gyorsan nőnek, és sok szerves anyaggal látják el a földet. A zöldtrágyanövények gyökerei stabilizálják is a talajt, csökkentve annak erózióját. Sőt, a zöldtrágya takarónövényként is működik!

Gyomok ellen

Mivel ezek a zöldtrágyanövények sűrűn fedik a talajt, a gyomoknak nincs sok esélyük, így kézi gyomlálásra illetve vegyszerek bevetésére sem nagyon lesz szükségünk.

Biológiai sokféleség

A zöldtrágyanövények a talaj mikrobiológiai életét is felpezsdítik, a lebomló növényi anyagok ugyanis tápanyagforrást biztosítanak a talajban élő baktériumok, gombák és más hasznos mikroorganizmusok számára.

A mustár és a hajdina például kedvezően hatnak a talajszerkezetre

Hogyan és mivel zöldtrágyázzunk?

Jó választás minden olyan hüvelyes, mint a lucerna, borsó vagy bükköny, hiszen képesek a levegőből nitrogént megkötni és a talajba juttatni, míg a mustár és a hajdina gyökérzetük miatt hatnak kedvezően a talajszerkezetre.

Tipp: ezeket tanácsos keverten használni, hiszen kiegészítik egymást!

Időzítés

Általában kora tavasszal vagy késő nyáron érdemes elvetni ezeket a növényeket. Lehetőleg még fiatalon forgassuk bele őket a talajba (rotációs kapával, ásóval vagy szántással), hiszen ekkor bomlanak le a leggyorsabban és adják le a legtöbb tápanyagot a talajnak.

Tipp: egy zöldtrágyázott parcella pihentetése után a következő szezonban ültetett növények gyorsabban fejlődnek, mivel a talaj tápanyagdúsabb.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...