Tárkonyos raguleves, a kedvenc, ahogy még nem készítetted

A tárkonyos raguleves az őszi-téli szezon kivételezettje, az elkényeztetett gyermek a levesek között, akit mindenki egy picit jobban szeret, mint kortársait. Hogy miért? Mert ez a különleges zöldfűszer eszméletlen jól illik a zöldséges-húsos tartalmas egyveleghez, maga a leves pedig főételként is megállja helyét. Na és várjunk csak, lehet, hogy még hús sem kell hozzá?

Ha az ember levest főz, az első három ötlete között tuti szerepel a tárkonyos raguleves. Ugye? Na ugye. A tartalmas, megálll-benne-a-kanál életérzés nekünk is a kedvencünk, főleg télen. Menjen bele sok-sok zöldség, tárkony, melyből a frisset ajánljuk, citrom, tejföl, na meg hús... vagy mégsem? Mi most Veganuár alkalmából, illetve a húsmentesség szélesebb körű propagálása végett egy vegán, hús- és tejtermékmentes tárkonyos ragulevest főztünk, próbáljátok ki!

Tudtad?

A tárkony Erdélyből érkezett hozzánk társával, a csomborral (azaz borsikafűvel) karöltve, és sárkánynövény, sőt esztragon néven is ismert. Segíti az emésztést, emellett görcsoldó hatása miatt menstruációs fájdalomra is ajánlott, enyhe nyugtató hatását pedig teának lefőzve adja ki.

Az alábbi selymes-tartalmas zöldségraguleves villámgyorsan megfő, frissítő, üde és illatos. Aki még sűrűbben szereti, az nyugodtan csináljon hozzá egy habarást, amit akár rizsliszttel is tökéletesen el lehet készíteni.

Hozzávalók: 

vöröshagyma, olívaolaj, csiperkegomba, karfiol, sárgarépa, zöldbab, fokhagyma, zöldségalaplé, rizskrém/rizstej, tárkony, só. Pontos recept itt!

Elkészítés:

Futtassuk meg egy kevés olívaolajon a finomra vágott vöröshagymát, ezután adjuk hozzá a felvágott gombát, fokhagymát, sózzuk meg. Hagyjuk, hogy elpárologjon a leve, és kissé pirítsuk is meg a gombát.

Mehet is bele a rózsáira szedett karfiol, a zöldbab és a vékony csíkokra vágott sárgarépa. Öntsük fel a zöldségalaplével, majd forraljuk fel a levest. Főzzük 8-10 percig takaréklángon.

Szórjuk bele a tárkonyt, adjuk hozzá a rizskrémet, majd kavarjuk el. Rottyantsunk rajta egyet, végül facsarjuk bele a citromlevet is.

Nézd meg, hogy készítettük mi:

A zöldségraguleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Képek és recept: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság a Nosalty szakácsaitól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...