Főtt paprikasaláta
A legtöbb zöldség jól tűri a fagyasztást, ám mélyhűtőnk kapacitása véges. Most megmutatjuk, miként őrizhetjük meg a zöldségeket télire a legegyszerűbb eltevési módokon (mosás, szárítás, bezacskózás, fagyasztás) kívül. Szó lesz a nagy klasszikusokról, az újítani vágyóknak pedig ötleteket adunk különlegesebb savanyúságokhoz is. Tartsatok velünk!
Előző cikkünkben már szó esett a befőzés alapszabályairól, melyeket természetesen a zöldségek feldolgozása esetén is be kell tartanunk. Emlékeztetőül: ügyeljünk a tisztaságra (edények, üvegek, zöldségek), csak friss, egészséges, alaposan megmosott hozzávalókat használjunk. A legszerencsésebb, ha többször fogunk hozzá, 2-3 kilót főzünk be egyszerre.
Örökzöldek
A nagy befőzéssorozatot kezdjük a kamrapolc elmaradhatatlan szereplőivel: a csemegeuborkával, a csalamádéval és a vegyes vágott savanyúsággal. Már csak a kedvünkre való receptet kell kiválasztani.
hagyományos savanyúságok
A 7-8 cm-nél nagyobb uborkákat hosszában négybe behasítom, üvegbe rakom. Ezt már csak leforrázom az előkészített lével, és utána száraz dunsztba teszem. Nem használok semmi ...
hagyományos savanyúságok
Ezzel a módszerrel nem kell külön a céklát előfőzni, a gép ezt is elvégzi helyettünk. Így megmaradnak az üvegekben az ízek, vitaminok, tartósítószer nélkül.
csalamádé
Ezt a savanyúságot nem csak azért szeretjük, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ennél egyszerűbb eltevési mód nem igen ismeretes. A legtöbb időt a szeletelés vesz el, de úgy ...
Nyári ételek télen is
Ugye, te sem csak nyáron szeretnél lecsót, sóskát, zöldbabfőzeléket enni? Jó hírünk van: az alábbi fogásokat könnyedén üvegbe zárhatod, és receptekben sincs hiány.
télire
Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, ...
télire
Egyszerre van előfőzve és tartósítószer nélkül eltéve az üvegekben a befőzőautomatával, így felbontás után pillanatok alatt készíthetünk belőle levest, főzeléket, és más ...
télire
Semmiféle tartósítószert nem igényel a sóskának az eltevése, mivel annyira savas, hogy saját magát tartósítja a savasságával.
Több éve ezzel a módszerrel teszem el, kitűnő ...
télire
Azért szeretem így a zöldbabot elkészíteni, mert megmarad a természetes íze és a színe. A hőkezelés során előfőzött állapotba kerül, így gyorsan tudok leveseket, főzeléket, stb. ...
télire
Szeretjük a zöldbabot, ezért télire is szerettem volna elrakni belőle. A mélyhűtővel próbálkoztam elsőként, de nem őrződött meg az íze. Ezt a receptet Anyukám kapta egy ...
télire
Kezdődik a spárgaszezon, előlehet venni befőzőautomatát, és eltenni ezt a finom egészséges és értékes zöldséget.
Uborka többféleképpen
Az ecetes és vizes változaton kívül készülhet télire kovászos uborka és uborkasaláta is. Télen, sült hús mellé, isteni lesz mindegyik!
A nagy favorit: paradicsom
Nyerő hármas, azaz lé, szósz és ketchup formájában kerülhet az üvegekbe. Ha nem tudunk választani, próbáljuk ki mindhármat!
télire
Fiaim körében azóta nagy kedvenc a paradicsomleves, amióta friss paradicsomból csinálom. Télen ezt nehezen tudnám kivitelezni, ezért minden évben július végén két napig ...
paradicsomszósz
Egy villámgyorsan elkészíthető szósz, mely jó darabolt sült krumplihoz, melegszendvics tetejére, tésztákra vagy sült hús mellé. Ketchup helyett.
paradicsomszósz
Sok-sok receptet átnéztem az interneten, mire megalkottam belőle a sajátomat. Mára már bevált, sok kiló paradicsom lelte miatta végzetét.
Újíts bátran!
A megszokott ízeken kívül érdemes egy-két üveg erejéig kísérletezni, és új zöldségekkel, párosításokkal előrukkolni. Ötletek alább!
különleges savanyúságok
Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, ...
különleges savanyúságok
Minden ősszel jó nagy mennyiséget teszek el belőle, mert tele van vitaminnal. Jól jön az ifluenza járvány idején.
különleges savanyúságok
A kerekrépa, más néven tarlórépa inkább retekhez hasonlít, mint sem répához. A színe, illata és íze is arra emlékeztet. Főleg Zala megyében és környékén találkozhatunk vele. Pár ...
Ínyencség a négyzeten: zöldséglekvárok
Bármilyen meghökkentő, nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségből is készülhet lekvár. Íme, néhány igazi különlegesség!
További savanyúságreceptek itt >>
További befőttreceptek itt >>
További zöldséglekvár-receptek itt >>
zöldséglekvár
Mint minden kiskertben ilyenkor, nálunk is sok zöldparadicsom nem ért be. Utánanéztem a Neten azonkívül, hogy savanyúságnak már tettem el, mit lehetne még a sok zölden maradt ...
zöldséglekvár
A citrom savanyú íze jól átjárja a semleges ízű tököt, így a végén egy nagyon kellemes dzsemet kapunk.
zöldséglekvár
Bármilyen meglepően hangzik a neve, finom.:)