Megdöbbentő híreink vannak, ha eddig azt gondoltad, hogy a zöldségchips egészségesebb

Bár sokan választják ezt a terméket a burgonyachips helyett, mert azt hiszik, egészségesebb, sajnos erről szó sincs.

Valljuk be, hogy a chipsről nagyon nehéz lemondani, még akkor is, ha tisztában vagyunk azzal, mennyire egészségtelen. Igaz, az utóbbi években megjelent jó pár puffasztott rizsből, csicseriborsóból és zöldségből készített chips is a boltok kínálatában. Sokan azt gondoljuk, hogy utóbbi a legegészségesebb mind közül, sajnos ez nem igaz, sőt.

Megdöbbentő híreink vannak, ha eddig azt gondoltad, hogy a zöldségchips egészségesebb

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában figyelmezettet arra, hogy a zöldségchipsekben 7-szer annyi rákkeltő akrilamid van, mint a burgonyachipsben.

Az oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozta ismertette az alábbi állításokat: míg sokan azt gondolják, hogy a zöldségchips kifejezetten egészséges, a zöldségekből készült ropogtatnivalóban ugyanannyi kalória és zsír van, ezen kívül pedig sajnos akrilamidból is sokkal több van benne, mely rákkeltőnek minősül.

Az Európai Unió szabályai szerint a burgonyachipsek akrilamidtartalma kilogrammonként 750 mikrogramm lehet, a zöldségchipsek esetében azonban még nem határoztak meg határértéket.

Ha mindenképpen chipsre vágyunk, akkor a legjobb, ha mi magunk készítjük el lehetőség szerint forrólevegős sütőben vagy sima sütőben.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek