Valljuk be, hogy a chipsről nagyon nehéz lemondani, még akkor is, ha tisztában vagyunk azzal, mennyire egészségtelen. Igaz, az utóbbi években megjelent jó pár puffasztott rizsből, csicseriborsóból és zöldségből készített chips is a boltok kínálatában. Sokan azt gondoljuk, hogy utóbbi a legegészségesebb mind közül, sajnos ez nem igaz, sőt.
Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában figyelmezettet arra, hogy a zöldségchipsekben 7-szer annyi rákkeltő akrilamid van, mint a burgonyachipsben.
Az oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozta ismertette az alábbi állításokat: míg sokan azt gondolják, hogy a zöldségchips kifejezetten egészséges, a zöldségekből készült ropogtatnivalóban ugyanannyi kalória és zsír van, ezen kívül pedig sajnos akrilamidból is sokkal több van benne, mely rákkeltőnek minősül.
Az Európai Unió szabályai szerint a burgonyachipsek akrilamidtartalma kilogrammonként 750 mikrogramm lehet, a zöldségchipsek esetében azonban még nem határoztak meg határértéket.
Ha mindenképpen chipsre vágyunk, akkor a legjobb, ha mi magunk készítjük el lehetőség szerint forrólevegős sütőben vagy sima sütőben.
Még több érdekes cikk: