Hihetetlen, mennyivel emelkedtek a zöldségárak idén

A tavalyi évhez képest jelentősen megemelkedett az ára a legalapvetőbb zöldségeknek, de a gyümölcsök is veszélyben vannak.

Nagyjából ötödével kerül többe a paradicsom, a paprika és a hagyma, mint tavaly, illetve kétharmadával többe, mint tavalyelőtt – számolt be a hírről az Economx oldala. De a gyümölcsök is veszélyben vannak.

Hihetetlen, mennyivel emelkedtek a zöldségárak

Egekben a zöldségek ára

Januárban kevesebb mint 4 százalékos inflációt mért a KSH Magyarországon, a zöldségek azonban jelentősen megdrágultak:

  • a paradicsom 21 százalékkal,
  • a paprika 17 százalékkal,
  • a vöröshagyma pedig 13 százalékkal lett drágább, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedők szerint a magas árak miatt már elmaradnak a vevők.

A fogyasztói árak emelkedése miatt két tényező okolható: a csomagolási költség, valamint magának a kiskereskedelemnek a költsége, illetve árrése drámaian növekedett az utóbbi két évben, írja az oldal.

Aggódnak a magyar gyümölcsfákért

A tavaszias időjárás miatt elindulhat a rügyfakadás, amit egy erős márciusi vagy áprilisi fagy teljesen elpusztíthat. „Az állami meteorológiai szolgálat szerint február első két hetének középhőmérséklete közel 8 Celsius-fokkal magasabbra rúgott a sokéves átlagnál idén, soha nem volt még ennyire enyhe ez az időszak a XX. század eleje, vagyis a mérések kezdete óta" – olvasható a cikkben.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...