A szíved gondozása kritikus fontosságú, ám gyakran mégis nagy kihívást jelent. Az olyan tényezők, mint például a túlsúlyosság, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ugyanis mind veszélyeztetik a szívet. De az egyik legnagyobb kockázatot a magas koleszterinszint jelenti. Ez növelheti ugyanis az egyik legjobban a szívroham és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Hogyan lehet kezelni? Szerencsére van néhány olyan zöldség, ami segít a problémán.
Íme, az 5 zöldség, amivel csökkentheted a koleszterinszinted:
1.) Brokkoli
A brokkoli oldható rostban gazdag zöldség, ezért tökéletes a magas koleszterinszint kezelésére. Az emésztőrendszerben a brokkoli rostjai megkötik az epesavat, így szervezetünk számára egyszerűbbé válik a koleszterin eltávolítása. Sőt, a rostban gazdag zöldségek fogyasztása segít megfékezni a túlevést ezáltal pedig csökken a trigliceridszint (vérzsírok egyik fajtája) a szervezetben.
2.) Kelkáposzta
A kálium, a rost, a folsav és a kalcium nagy mennyiségben megtalálhatók a kelkáposztában. Ezek mind hozzájárulnak az LDL-szint (káros koleszterinszint) lefaragásban, vagyis hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.
3.) Karfiol
A karfiol sok növényi lipidet (szerves zsírszerű anyag) tartalmaz, amik megakadályozzák a bélben a koleszterin felszívódását. A karfiolban jelenlévő szulforafán (antioxidáns) szintén segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, ami megóvja az artériákat a zsírlerakódástól.
4.) Retek
A retek antociánokban (antioxidáns flavonoidok) gazdag, amik arról ismertek, hogy csökkentik az említett LDL-szintet. Ezenkívül megakadályozzák a vénák és az artériák gyulladását. A retek gazdag kalciumban és káliumban, amik segítenek csökkenteni a magas vérnyomást, és minimalizálják a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá a retek rostban gazdag, így segít csökkenteni a káros koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.
5.) Sárgarépa
A sárgarépa fogyasztása megváltoztatja az epesav kiválasztódását, a koleszterin felszívódását, ezzel védve a szívünket. A sárgarépa oldható rostjai pedig megakadályozzák a koleszterin emésztőrendszerben való felszívódását.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: