Ezért lesznek keserűek a kertben lévő zöldségeid

A hobbikertészek egyik legnagyobb rémálma, amikor a hőn dédelgetett kerti zöldségek keserűvé válnak...mi miatt van ez?

A hobbikertészek egyik kedvenc időszaka a nyár, hiszen ilyenkor lehet igazán kiélvezni a verejtékes munkájuk gyümölcsét. Ám, sok esetben kellemetlen meglepetés érheti a kertészeket, amikor a leszüretelt zöldségekről kiderül, hogy ehetetlenül keserűek vagy csípősek. A probléma hátterében valószínűleg termesztéstechnológiai hiba áll, ami szerencsére könnyedén orvosolható. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Ez az oka, hogy keserűek lesznek a zöldségeid

Általában a víz- és a tápanyaghiánytól lesznek keserűek a zöldségek

Ha nem kapnak a növényeid megfelelő mennyiségű vizet, akkor könnyen előfordulhat, hogy emiatt keserű ízűek lesznek. A vízhiány miatt ugyanis például a retek nagyobb mennyiségű mustárolajat termel, amitől keserű ízű lesz. Ám, sok esetben még az öntözés sem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen keserű ízt.

A retekfélék például nemcsak a vízhiánytól lehetnek keserűek, hanem a tápanyaghiánytól is. De az is probléma lehet, ha nem időben szüretelsz, mert akkor már csak egy elöregedett, rossz ízű szárgumót találsz majd a kertedben.

A padlizsánnál arra fontos figyelni, hogy csak akkor alkalmas a konyhai felhasználásra, ha a termése még kemény. Ha már ráncosabb, vagy puhulni kezdett, akkor inkább ne használjuk, mert ekkorra már keserű és csípős íze lesz.

De a salátáknak is kulcsfontosságú a keseredés-mentességhez a jó és egyenletes vízellátás.

Az uborkák esetében a keserűség lehet egy fajtatulajdonság is, emiatt érdemes olyan típust választani, ami nem hajlamos a keseredésre. Az uborka is egyébként, mint sok más zöldség, azért keserű, mert így próbál védekezni a kártevő rovarok ellen. Ezenfelül a szárazság, a hőingadozás, valamint a kálium hiánya is okozhatja az uborka keseredését. Az uborka keserű ízéért egyébként egy kukurbitacin nevű anyag felelős. Természetesen attól, hogy keserű az uborka, még nem lesz mérgező vagy egészségre káros.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több növényes cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek