Ezért lesznek keserűek a kertben lévő zöldségeid

A hobbikertészek egyik legnagyobb rémálma, amikor a hőn dédelgetett kerti zöldségek keserűvé válnak...mi miatt van ez?

A hobbikertészek egyik kedvenc időszaka a nyár, hiszen ilyenkor lehet igazán kiélvezni a verejtékes munkájuk gyümölcsét. Ám, sok esetben kellemetlen meglepetés érheti a kertészeket, amikor a leszüretelt zöldségekről kiderül, hogy ehetetlenül keserűek vagy csípősek. A probléma hátterében valószínűleg termesztéstechnológiai hiba áll, ami szerencsére könnyedén orvosolható. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Ez az oka, hogy keserűek lesznek a zöldségeid

Általában a víz- és a tápanyaghiánytól lesznek keserűek a zöldségek

Ha nem kapnak a növényeid megfelelő mennyiségű vizet, akkor könnyen előfordulhat, hogy emiatt keserű ízűek lesznek. A vízhiány miatt ugyanis például a retek nagyobb mennyiségű mustárolajat termel, amitől keserű ízű lesz. Ám, sok esetben még az öntözés sem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen keserű ízt.

A retekfélék például nemcsak a vízhiánytól lehetnek keserűek, hanem a tápanyaghiánytól is. De az is probléma lehet, ha nem időben szüretelsz, mert akkor már csak egy elöregedett, rossz ízű szárgumót találsz majd a kertedben.

A padlizsánnál arra fontos figyelni, hogy csak akkor alkalmas a konyhai felhasználásra, ha a termése még kemény. Ha már ráncosabb, vagy puhulni kezdett, akkor inkább ne használjuk, mert ekkorra már keserű és csípős íze lesz.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

De a salátáknak is kulcsfontosságú a keseredés-mentességhez a jó és egyenletes vízellátás.

Az uborkák esetében a keserűség lehet egy fajtatulajdonság is, emiatt érdemes olyan típust választani, ami nem hajlamos a keseredésre. Az uborka is egyébként, mint sok más zöldség, azért keserű, mert így próbál védekezni a kártevő rovarok ellen. Ezenfelül a szárazság, a hőingadozás, valamint a kálium hiánya is okozhatja az uborka keseredését. Az uborka keserű ízéért egyébként egy kukurbitacin nevű anyag felelős. Természetesen attól, hogy keserű az uborka, még nem lesz mérgező vagy egészségre káros.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több növényes cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...